Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19860
Назва: Здоров’язбережувальні технології з урахуванням групової приналежності людини, типу її харчування, маси тіла і типу нервової системи
Автори: Плахтій, П.
Казанішена, Н.
Казак, Є.
Власов, І.
Мазур, В.
Денисовець, А.
Ключові слова: група крові
тип харчування
тип нервової системи
маса тіла
індекс маси тіла
Дата публікації: 2023
Видавництво: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Бібліографічний опис: Плахтій П. Здоров’язбережувальні технології з урахуванням групової приналежності людини, типу її харчування, маси тіла і типу нервової системи / П. Плахтій, Н. Казанішена, Є. Казак, І. Власов, В. Мазур, А. Денисовець // Наука і освітa : наук.-практ. журнал. – 2023. – № 1. – С. 70-77.
Короткий огляд (реферат): В останні роки зниження рівня здоров’я громадян України стало катастрофічним. Унаслідок нераціонального, розбалансованого, полідефіцитного харчування різко зросла кількість людей, які страждають на хронічні неінфекційні захворювання серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту. «Прихований голод» загрожує фізичному й інтелектуальному здоров’ю нації, а проблема раціонального харчування має усі ознаки, що вказують на загрозу національній безпеці. Отже, в умовах дефіциту фінансового забезпечення на послідовну комплексну державну політику в галузі харчування окремим категоріям населення країни розраховувати не доводиться. Проблему варто вирішувати через профілактику і здоровий спосіб життя. І тут, за всіх інших умов, перевагу матимуть ті громадяни, які більш поінформовані з питань культури харчування. Статтю присвячено проблемі забезпечення правильного харчування студентської молоді шляхом урахування їх групової приналежності, типу харчування, маси тіла і типу нервової системи. Установлено, що всі ці чинники більшою або меншою мірою пов’язані з харчуванням людини, з підтриманням її енергобалансу щодо надходження і витрат енергії. Ці та інші дані експериментальних досліджень, викладені у статті, вказують на доцільність їх урахування в організації правильного харчування з метою попередження захворювань, збереження і зміцнення здоров’я студентської молоді. Серед осіб першої групи крові 48% респондентів віддавали перевагу м’ясній їжі, досліджувані з групою крові (А) і (В) віддавали перевагу змішаному харчуванню, понад 50% осіб із групою крові (АВ) харчувалися змішано і стільки ж є «м’ясоїдами». Серед осіб з групою крові (0) найбільше холериків і найменше меланхоліків. Існує певний взаємозв’язок між груповою приналежністю і масою тіла досліджуваних. Більш схильними до опасистості були студенти з групою крові (А) і (О). Досліджувані ІІІ (В) групи крові мали найбільший відсоток осіб із недостатньою масою тіла.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19860
Розташовується у зібраннях:2023

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
11.pdf359.65 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.