Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19860
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПлахтій, П.-
dc.contributor.authorКазанішена, Н.-
dc.contributor.authorКазак, Є.-
dc.contributor.authorВласов, І.-
dc.contributor.authorМазур, В.-
dc.contributor.authorДенисовець, А.-
dc.date.accessioned2024-08-02T10:33:17Z-
dc.date.available2024-08-02T10:33:17Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationПлахтій П. Здоров’язбережувальні технології з урахуванням групової приналежності людини, типу її харчування, маси тіла і типу нервової системи / П. Плахтій, Н. Казанішена, Є. Казак, І. Власов, В. Мазур, А. Денисовець // Наука і освітa : наук.-практ. журнал. – 2023. – № 1. – С. 70-77.uk
dc.identifier.uridspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19860-
dc.description.abstractВ останні роки зниження рівня здоров’я громадян України стало катастрофічним. Унаслідок нераціонального, розбалансованого, полідефіцитного харчування різко зросла кількість людей, які страждають на хронічні неінфекційні захворювання серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту. «Прихований голод» загрожує фізичному й інтелектуальному здоров’ю нації, а проблема раціонального харчування має усі ознаки, що вказують на загрозу національній безпеці. Отже, в умовах дефіциту фінансового забезпечення на послідовну комплексну державну політику в галузі харчування окремим категоріям населення країни розраховувати не доводиться. Проблему варто вирішувати через профілактику і здоровий спосіб життя. І тут, за всіх інших умов, перевагу матимуть ті громадяни, які більш поінформовані з питань культури харчування. Статтю присвячено проблемі забезпечення правильного харчування студентської молоді шляхом урахування їх групової приналежності, типу харчування, маси тіла і типу нервової системи. Установлено, що всі ці чинники більшою або меншою мірою пов’язані з харчуванням людини, з підтриманням її енергобалансу щодо надходження і витрат енергії. Ці та інші дані експериментальних досліджень, викладені у статті, вказують на доцільність їх урахування в організації правильного харчування з метою попередження захворювань, збереження і зміцнення здоров’я студентської молоді. Серед осіб першої групи крові 48% респондентів віддавали перевагу м’ясній їжі, досліджувані з групою крові (А) і (В) віддавали перевагу змішаному харчуванню, понад 50% осіб із групою крові (АВ) харчувалися змішано і стільки ж є «м’ясоїдами». Серед осіб з групою крові (0) найбільше холериків і найменше меланхоліків. Існує певний взаємозв’язок між груповою приналежністю і масою тіла досліджуваних. Більш схильними до опасистості були студенти з групою крові (А) і (О). Досліджувані ІІІ (В) групи крові мали найбільший відсоток осіб із недостатньою масою тіла.uk
dc.language.isootheruk
dc.publisherДержавний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»uk
dc.subjectгрупа кровіuk
dc.subjectтип харчуванняuk
dc.subjectтип нервової системиuk
dc.subjectмаса тілаuk
dc.subjectіндекс маси тілаuk
dc.titleЗдоров’язбережувальні технології з урахуванням групової приналежності людини, типу її харчування, маси тіла і типу нервової системиuk
dc.typeArticleuk
Appears in Collections:2023

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
11.pdf359.65 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.