Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7308
Title: До феномену політичного дискурсу крізь призму теоретико-методологічного взаємозв’язку між мовою та політикою
Other Titles: On the phenomenon of political discourse through the prism of theoretical and methodological interrelationship between language and politics
Authors: Козак, Тамара Миколаївна
Keywords: політика
мова
дискурс
політичний дискурс
влада
група
лінгвістика
політична наука
Issue Date: 2019
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Citation: Козак Т. М. До феномену політичного дискурсу крізь призму теоретико-методологічного взаємозв’язку між мовою та політикою / Т. М. Козак // Політикус : наук. журнал. – 2019. – № 6. – С. 5-12.
Abstract: Проаналізовано сутність й особливості феномену політичного дискурсу як вияву взаємозв’язку між мовою та політикою. Це актуалізовано тим фактом, що в останні десятиліття значного інтересу набула проблематика мови і політики, мови у політиціта політики у мові. У дослідженні використано методи політичної науки і прикладноїлінгвістики, за допомогою яких розкрито сутність лексико-семантичних, прагматично- лінгвістичних і семіотичних прийомів у поясненні та конструюванні взаємозв’язку між мовою і політикою. Водночас методологічною основою дослідження обрано структуралізм (постструктуралізм), позитивізм (неопозитивізм), постмарксизм і конструктивізм. За результатами аналізу встановлено, що політика є однією з найголовніших причин розвитку мови і навпаки. Це детерміновано тим, що мовні практики можуть бути політизовані шляхом виявлення та демістифікації влади й авторитету через тексти і мову. Відтак політичний процес і соціальні та політичні інститути в його рамках, а тому й традиції політичної боротьби за владу неодмінно відображені у політичному дискурсі й обов’язково окреслюються дискурсивним характером, бо політика планується і здійснюється у політичних дискусіях та конкуренції, які ведуться на мові, перебувають у зв’язку з мовою та стосуються мови. Відповідно, політичний дискурс аксіологічно відображає широкий комунікативний і соціальний контекст його виробництва, групові й індивідуальні варіанти його сприйняття та прагматичні, прецедентні, стилістичні та функціональні аспекти окреслення ним політичної картини світу. У підсумку це виявляє здатність політичного дискурсу слугувати, з однієї сторони, виробленню інтерпретації певної ментальності, а з іншої сторони, – конструюванню і категоризації політичної реальності.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7308
Appears in Collections:2019

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kozak.pdf199.61 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.