Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/10898
Title: Проблема відтворення національної самобутності оригіналу у перекладі публіцистики (на матеріалі перекладу англомовних ЗМІ)
Authors: Теслєва, Ксенія
Дерік, Ілона Морисівна
Derik, Ilona Morisivna
Keywords: публіцистика
національна самобутність
переклад
реалії
Issue Date: 2020
Publisher: Харбінський інженерний університет
Citation: Теслєва К. Проблема відтворення національної самобутності оригіналу у перекладі публіцистики (на матеріалі перекладу англомовних ЗМІ) / Ксенія Теслєва, Ілона Дерік // Актуальні проблеми філології і професійної підготовки фахівців у полікультурному просторі: Міжнародний журнал. – Випуск 3. – Харбін : Харбінський інженерний університет, 2020 ‒ С. 89-92.
Abstract: Процес перекладу ускладнюється тим, що кожний народ має свій особливий шлях розвитку, який і є причиною мовної, історичної, культурної, та ментальної відмінності між народами. Народи утворюють національну самобутність за допомогою оригінальних стилів, форм та норм, ігноруючи які перекладач ризикує викривити чи втратити зміст, змінити забарвлення стилістичних одиниць чи виразність тексту. Проблеми, пов’язані з вивченням мовних реалій, їх перекладом, лексикографічним описом та лінгводидактичною презентацією висвітлюються у роботах таких дослідників як Л. С. Бархударов [1], В. С. Виноградов [2], О. В. Федоров [3], Г. Д. Томахін, А. Д. Швейцер, Л. Н. Соболєв, Г. В. Чернов, Г. В. Шатков, А. Є. Супрун та ін. Фундаментальне дослідження реалій відображено в монографії болгарських перекладознавців С. Влахова та С. Флоріна «Неперекладне в перекладі». Актуальність даної теми полягає в тому, що передача національної самобутності тексту оригіналу є і досі не простим, проте цікавим завданням для перекладачів, адже питання про природу, типи реалій і способи їх перекладу залишається відкритим. Кожен перекладач повинен вміти застосовувати увесь комплекс лінгвістичних та екстралінгвістичних знань для того, щоб передати національний колорит оригіналу при перекладі.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/10898
Appears in Collections:2020 Вип. 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Derik, Tesleva.pdf349.47 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.