Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7106
Назва: Уявлення досвідчених виконавців про прояви сценічних бар’єрів
Інші назви: Experienced performers’ views on manifestations of stage barriers
Автори: Саннікова, Ольга Павлівна
Sannikova, Olha Pavlovna
Ключові слова: сценічні бар'єри
страхи
емоційна стабільність
упевненість у собі
Дата публікації: 2013
Видавництво: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Бібліографічний опис: Саннікова А. О. Уявлення досвідчених виконавців про прояви сценічних бар’єрів / А. О. Саннікова // Наука і освіта : наук.-практ. журнал. – 2013. – № 7. – С. 259-264.
Короткий огляд (реферат): The experienced performers-experts’ understanding psychological characteristics of people who have difficulties, barriers in stage activities and especially their peculiarities is analyzed in the article. It was determined that stage barriers are accompanied by negative intellectual, somatic and behavioral demonstrations that are expressed in slowdown, resistance, restraint and as a result emergence of such subjectively insuperable obstacles which block stage activity, prevent to achieve success and can be overcome only in the process of certain psychological work. Проаналізовано уявлення досвідчених виконавців-експертів про психологічні характеристики осіб, які переживають труднощі, бар’єри у сценічній діяльності, про особливості їх протікання та прояви. Встановлено, що сценічні бар'єри супроводжуються негативно забарвленими інтелектуальними, соматичними, емоційними і поведінковими проявами, що виражається в гальмуванні, опорі, обмеженні і в результаті, у виникненні таких суб'єктивно непереборних перешкод, що блокують сценічну діяльність, заважають досягненню успіху і долаються тільки в процесі певної психологічної роботи. Емпірично доведено, що основними причинами страхів, пов'язаних зі сценою, із публічними виступами є: недолік знань, умінь і навичок; негативні для даної діяльності риси характеру; професійна непридатність; несприятливі фізіологічні і психологічні стани (емоційні, інтелектуальні, вольові); несприятливі для сценічної діяльності емоційні і когнітивні процеси; індивідуально-типові особливості темпераменту. Виявлено, що психологічні причини можуть носити як тимчасовий, так і стійкий характер, що необхідно враховувати як при усуненні причин страхів і сценічних бар'єрів, так і при їх подоланні. Досвідчені виконавці вважають, що такі риси особистості, як емоційна стабільність, впевненість у собі, здібності до розуміння іншої людини, психологічна проникливість, адаптивність, сміливість, терпимість, гнучкість тощо, забезпечують уникнення психологічних сценічних бар’єрів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7106
Розташовується у зібраннях:2013

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Sannikova Ex.pdf427.56 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.