Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19883
Назва: Використання степ-аеробіки в жіночій спортивній боротьбі
Автори: Чустрак, Анатолій Петрович
Chustrak, Anatoly Petrovych
Тодоров, Петро Іванович
Todorov, Petro Ivanovych
Ключові слова: степ-аеробіка
тренування
жіноча спортивна боротьба
Дата публікації: 2023
Видавництво: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Бібліографічний опис: Чустрак А. Використання степ-аеробіки в жіночій спортивній боротьбі / А. Чустрак, П. Тодоров // Наука і освітa : наук.-практ. журнал. – 2023. – № 3. – С. 30-35.
Короткий огляд (реферат): З метою визначення ефективності використання степ-аеробіки у статті проаналізовано зміни фізичного розвитку жінок 19–23 років, які займаються спортивною боротьбою. Степ-аеробіка проводилася в першій частині тренування дослідної групи протягом 30 хв. Жінки тренувались спортивною боротьбою тричі на тиждень по 90 хвилин. До та після півроку занять аналізували частоту пульсу (ЧСС), працездатність (PWC-170), антропометричні показники: довжини, маси тіла та окружності: грудної клітини, талії та стегон жінок дослідної і контрольної груп. Встановлено, що майже у всіх жінок дослідної групи після експерименту показники відновлення ЧСС після фізичного навантаження наближалися до вихідного рівня. Такого не спостерігалося до експерименту в обох групах та не виявлено у контрольній групі після експерименту. Характеристика рівнів працездатності в експериментальній групі виявилася вдвічі кращою практично на всіх рівнях: вище середнього, середнього та високого рівнів (50%, 25% та 20% відповідно) і (30%, 52% і 10% відповідно) в контрольній групі та не було жодного з низьким рівнем працездатності. Антропометричні показники жінок також змінилися, за винятком довжини тіла в обох групах (Р>0,05). Середня маса тіла жінок дослідної групи зменшилася у середньому на 4 кг (Р<0,001), а контрольної – лише на 1 кг. Показники окружності грудної клітини збільшилися у середньому майже однаково: на 4,2 см у дослідній і на 4,1 см у контрольній групах (Р<0.05), що характеризує розвиток грудного дихання і зміцнення м’язів верхнього плечового поясу. Окружність талії в дослідній групі зменшилася на 4,9 см (Р<0,001), а в контрольній лише на 2,2 см. Обхват стегон зменшився у середньому на 3,5 см у дослідній групі і лише на 1,1 см – у контрольній (Р<0,05). Отже, можна сказати, що степ-аеробіка позитивно впливає на серцево-судинну систему, покращує роботу серця, підвищує адаптацію до фізичних навантажень, покращує працездатність, знижує масу тіла, сприяє кращому формуванню жіночої статури.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19883
Розташовується у зібраннях:2023

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
4.pdf303.66 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.