Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19862
Назва: Самозбереження та саморозвиток педагогічних працівників в умовах токсичного менеджменту в закладі освіти
Автори: Гревцева, Є.
Бабко, Т.
Ключові слова: токсичний менеджмент
лідерство
заклад освіти
професійне самозбереження педагогічних працівників
професійний розвиток
саморозвиток, корпоративна культура, соціально-психологічний клімат, колектив
Дата публікації: 2023
Видавництво: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Бібліографічний опис: Гревцева Є. Самозбереження та саморозвиток педагогічних працівників в умовах токсичного менеджменту в закладі освіти / Є. Гревцева, Т. Бабко // Наука і освітa : наук.-практ. журнал. – 2023. – № 2. – С. 9-14.
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена розгляду проблеми токсичного менеджменту, яке має місце в корпоративній культурі закладів освіти. Описано особливості несприятливого впливу токсичного менеджменту на соціально-психологічний клімат у колективі, що знижує якість освітнього процесу; зменшує рівень довіри замовників освітніх послуг до всього педагогічного колективу та негативно впливає на імідж освітнього закладу. Розкрито причини виникнення токсичного лідерства. Охарактеризовано особливості управлінської діяльності менеджерів з усвідомленою та неусвідомленою токсичністю. Представлено аналіз типових проявів токсичного менеджменту (мікроменеджмент; нереалістичні очікування; деструктивна комунікація; некомпетентність і безвідповідальність; подвійність стандартів; лицемірство та підміна цінностей; підрив креативності команди; байдужість до особистого життя своїх підлеглих; породження конфліктів у колективі; відсутність самооцінювання). Розкрито особливості застосування різних поведінкових тактик для вибудовування взаємодії з токсичними керівниками. Надано практичні рекомендації щодо використання певних організаційно-психологічних прийомів, які можуть допомогти педагогічним працівникам протистояти різним проявам токсичного менеджменту та сприятимуть їх професійному самозбереженню й саморозвитку.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19862
Розташовується у зібраннях:2023

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2.pdf335.62 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.