Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19827
Назва: Психологічні бар’єри особистості
Автори: Массанов, Анатолій Вікторович
Massanov, Anatoly Viktorovich
Ключові слова: психологічні бар’єри
особистість
психічні стани
емоції
мотивація
воля
тривожність
самооцінка
психологічна стійкість
Дата публікації: 2024
Видавництво: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Бібліографічний опис: Массанов А. Психологічні бар’єри особистості / А. Массанов // Наука і освітa : наук.-практ. журнал. – 2024. – № 1. – С. 53-62.
Короткий огляд (реферат): У статті аналізується проблема дослідження психологічних бар’єрів особистості, яка займає центральне місце у вирішенні ряду питань, пов’язаних із формуванням особистості та її професійним і особистісним розвитком. Результати аналізу психологічних бар’єрів дозволяють пояснити багато явищ психічного життя людини. Проте на сучасному етапі питання щодо природи психологічних бар’єрів особистості потребує подальшого уточнення як у теоретичному, так і в практичному плані. Зокрема, не існує остаточного розуміння того, до якого психічного явища можна віднести психологічні бар’єри особистості. Метою нашого дослідження є виокремлення на теоретичному рівні змісту психологічних бар’єрів та їх специфіки у порівнянні з іншими психічними явищами, що впливають на хід діяльності особистості. Для досягнення цієї мети та виконання поставлених завдань були використані наступні методи: аналіз літератури, синтез та узагальнення, логічний аналіз, концептуальний аналіз. Теоретичний аналіз проблеми дослідження підтвердив, що психологічні бар’єри переважно проявляються у зв’язку з чотирма проявами психічного життя особистості: наявність негативних рис характеру, диспозицій та установок, що перешкоджають відповідній діяльності; несприятливий психічний стан суб’єкта діяльності для певної активності; стереотипи поведінки та мислення, які стають недоцільними у новій ситуації; обмеження морального та ідеологічного характеру. За результатами дослідження було виявлено наступне: психологічні бар’єри представляють собою психічний стан, що перешкоджає особистості виконувати бажану дію чи діяльність; формування психологічного бар’єру ґрунтується на взаємодії мотиваційних, емоційних, когнітивних та вольових регуляторів поведінки; властивості особистості не можуть стати психологічними бар’єрами, але можуть впливати на їх виникнення; схильність особистості до формування у себе психологічних бар’єрів залежить від таких її характеристик, як підвищена тривожність, наявність різних комплексів, а також таких рис характеру, як нерішучість, невпевненість, сором’язливість, низька самооцінка та інші.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19827
Розташовується у зібраннях:2024

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
12.pdf293.25 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.