Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7292
Title: Правові засади електоральної участі громадян України на парламентських виборах 1998–2019 рр.
Other Titles: The legal basis of the electoral participation the of citizens of Ukraine in the parliamentary elections of 1998–2019
Authors: Розік, Марія Василівна
Keywords: закон
вибори
виборче законодавство
виборчий процес
електоральна участь
парламент
Issue Date: 2019
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Citation: Розік М. В. Правові засади електоральної участі громадян України на парламентських виборах 1998–2019 рр. / М. В. Розік // Політикус : наук. журнал. – 2019. – № 5. – С. 25-32.
Abstract: У статті здійснено аналіз еволюції правових засад електоральної участі громадян України на парламентських виборах 1998–2019 рр. Необхідність дослідження спричинена тим, що сьогодні демократично організовані вибори є «лакмусовим папірцем» демократії. Особливої уваги в цьому контексті набуває процес формування, реалізації та стабільності виборчого законодавства, забезпечення рівності всіх учасників політичного процесу. Досвід проведення парламентських виборів в Україні демонструє наявність тенденції, що виборче законодавство регулярно змінюється залежно від політичної кон’юнктури і часто є засобом маніпуляції правлячих кіл. За результатами дослідженнявизначено, що участь громадян у виборах депутатів Верховної Ради України, крім Основного закону та законів про вибори народних депутатів, унормовують такі політико-правові акти: про Центральну виборчу комісію, про Державний реєстр виборців, зміни до вказаних законів, урядові постанови, накази, законодавчі акти суміжних галузей права та підзаконних нормативних актів, що регулюють окремі питання політичної участі йелекторального процесу загалом. Аналіз становлення правової бази електоральної участі громадян у виборах українського парламенту свідчить про вплив двох тенденцій суспільного розвитку: посттоталітарного та демократичного. Перехідний період відзначився впровадженням демократичних цінностей, остаточному закріпленню яких заважали наміри владної еліти зберегти свої позиції. Свідченням цього є відсутність стабільності виборчого законодавства, регулярне оновлення законів про вибори відповідно до політичної кон’юнктури. Водночас були розроблені комплексні нормативно-правові акти, що забезпечують незалежність і доброчесність виборів, повноцінну та поінформовану участь у виборчому процесі. Важливим кроком на шляху забезпечення європейських стандартів виборів стало ухвалення проекту Виборчого кодексу. Цей кодифікований документ, що знаходиться на доопрацюванні, в разі остаточного ухвалення сприятиме узгодженості виборчих норм, системності, спростить практичне застосування виборчого законодавства.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7292
Appears in Collections:2019

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rozik.pdf208.95 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.