Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7265
Title: Зміни соціально-політичного клімату в країнах Європи в контексті діяльності МВФ
Other Titles: A change of sociopolitical climate in the European countries in the context of the International Monetary Fund activities
Authors: Довбиш, Микита Олегович
Keywords: Міжнародний Валютний Фонд
державний борг
зовнішній державний борг управління державним боргом
боргова безпека
пенсійна реформа
фінансова криза
дефолт
Issue Date: 2019
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Citation: Довбиш М. О. Зміни соціально-політичного клімату в країнах Європи в контексті діяльності МВФ / М. О. Довбиш // Політикус : наук. журнал. – 2019. – № 4. – С. 22-29.
Abstract: Багато країн світу, здійснюючи економічні перетворення, потребують великих капіталовкладень. Особливо в країнах з перехідною економікою, де потреба в грошових ресурсах відчувається особливо гостро, виникає необхідність у внутрішніх і зовнішніх запозиченнях, які фіксуються у вигляді державного боргу. В умовах нестабільної економічної ситуації в Україні питання державного боргу є досить актуальним, оскільки воно тісно пов’ язане з низкою таких факторів, як хронічний бюджетний дефіцит, структурна деформація економіки, залежність від імпорту енергоносіїв, значні потреби в капіталі для технологічного оновлення галузей національної економіки, низький рівень інвестиційної та інноваційної активності, необхідність збільшення валютних резервів для забезпечення стабільності національної грошової одиниці, нееластичність видатків бюджету тощо. І тому вивчення основних напрямів впливу МВФ на макроекономічну стабілізацію в країнах Європи та вироблення на цій основі нових наукових результатів, які можуть бути використані в Україні, є важливими і своєчасними питаннями. Обрання сучасною Українською державою вектору європейського розвитку, що означає у майбутньому її вступ до Європейського Союзу, стало одним із аргументів або підстав для звернення українського Уряду за отриманням кредиту від Міжнародного валютного фонду для успішного розвитку національної економіки. Отже, виникає необхідність проведення ґрунтовного наукового дослідження діяльності МВФ у галузі соціальної політики щодо кредитованих ним країн на прикладі інших країн. Метою даного дослідження є вивчення становища, в якому опинилися країни ЄС внаслідок боргової кризи, з’ ясування причин виникнення цієї кризи та прогнозування можливих сценаріїв виходу з неї. У статті розглядається питання діяльності Міжнародного валютного фонду в галузі соціальної політики. Автором розкритий досвід діяльності Міжнародного ва- лютного фонду та його перспективи в Україні, Чехії та Греції, досліджено стан та тенденції державного боргу. Вказані наслідки, які має його динаміка на економіку країни, та запропоновані шляхи удосконалення управління державним боргом в період фінансово-економічної кризи.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7265
Appears in Collections:2019

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dovbysh.pdf303.98 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.