Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7261
Title: Формування комплексної міграційної політики як умова забезпечення стабільності країн ЄС
Other Titles: Formation of a comprehensive migration policy as a condition for ensuring the stability of the EU countries
Authors: Вдовичин, Ігор Ярославович
Наумкіна, Світлана Михайлівна
Naumkyna, Svitlana Mykhailivna
Keywords: міграція
міграційна політика
країни ЄС
суверенітет держав
демографічні трансформації
інтеграція
глобалізація
Issue Date: 2019
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Citation: Вдовичин І. Я. Формування комплексної міграційної політики як умова забезпечення стабільності країн ЄС / І. Я. Вдовичин, С. М. Наумкіна // Політикус : наук. журнал. – 2019. – № 2. – С. 22-27.
Abstract: Зазначено, що в ХХІ ст. країни ЄС зіткнулися з проблемою так званої наднаціональної інтеграції, яка стала викликом національній ідентичності й суверенітету держав, встановивши біполярність влади на європейському рівні. Зрушення та системні демографічні й соціокультурні трансформації зумовлені насамперед розривом в економічному потенціалі країн світу. Метою статті є визначення основних ознак формування комплексної міграційної полі- тики в країнах ЄС як умови стабілізації соціально-політичних процесів на європейському просторі, ефективного використання потенціалу міграції за одночасного забезпечення загальногромадянської згоди в суспільстві. Для розв’язання зазначеної мети необхідно вирішити такі науково-дослідні завдання: здійснити порівняльний аналіз заходів міграційної політики європейських держав наприкінці ХХ – на початку ХХI ст.; проаналізувати міграційну політику як чинник та елемент загальнополітичного процесу в соціально орієнтованій моделі державного розвитку; визначити ефективність наявних механізмів державного регулювання природного та міграційного руху населення в країнах ЄС; проаналізувати розвиток консолідованої політики ЄС із формування ефективної міграційної моделі. Значну увагу приділено необхідності формування комплексної міграційної політики на європейському просторі, яка сприяла б вирішенню проблеми трудової міграції та посиленню економічного потенціалу країн, за одночасного забезпечення загальногромадянської згоди в суспільстві. Обґрунтовано, що двозначність імміграційних процесів впливає на розроблення політики європейської безпеки, знижуючи її рівень унаслідок посилення сегментації соціально-демографічного простору Європи, та вимагає заходів з інтеграції й адаптації мігрантів. Численні програми країн ЄС присвячені створенню умов для іммігрантів у Європі, за яких користь імміграції перевищить її негативні наслідки. Ця проблема є об’єктом дії Європейського фонду інтеграції громадян третіх країн, створеного за програмою Єврокомісії «Солідарність і регулювання міграційних потоків».
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7261
Appears in Collections:2019

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vdovychyn,Naumkina.pdf213.77 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.