Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/6670
Title: Концепція мультиплікативності як акмеологічна координата професійного становлення майбутніх учителів в освітньому середовищі ВНЗ
Authors: Курлянд, Зинаида Наумівна
Курлянд, Зинаида Наумовна
Kurlіand, Zinaida Naumivna
Осипова, Тетяна Юріївна
Осипова, Татьяна Юрьевна
Osipova, Tetyana Yuryivna
Галіцан, Ольга Анатоліївна
Галицан, Ольга Анатольевна
Halitsan, Olha Anatoliivna
Keywords: концепція
мультиплікативність
акмеологічна координата
професійне становлення
майбутні учителя
освітнє середовище ВНЗ
Issue Date: 2018
Publisher: Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова
Citation: Курлянд З. Н. Концепція мультиплікативності як акмеологічна координата професійного становлення майбутніх учителів в освітньому середовищі ВНЗ / З. Н. Курлянд , Т. Ю. Осипова , О. А. Галіцан // Теорія та методика професійно-педагогічної підготовки освітянських кадрів: акмеологічні аспекти : монографія / керівн. авт. кол. Н. В. Гузій ; Мін-во освіти і науки України, Нац. пед. ун-т імені М. П. Драгоманова. – Київ : Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова, 2018. – С. 123-176.
Abstract: 1. Глобалізація економіки, виробництва та техніки, технології, політики та освіти, багатокультурність, безперервна освіта (освіта впродовж усього життя), інформатизація суспільства та світового простору – розглядаються як чинники, що впливають на професійне становлення особистості сучасного вчителя, оскільки впливають на цей процес у цілому. Взаємодія та взаємовплив вищеназваних чинників виявляють мультиплікативний ефект, який поширюється на всіх суб’єктів освітнього процесу, на їхній саморозвиток і самозростання, внаслідок чого формується цілісна особистість учителя третього тисячоліття. 2. Спільна багаторазова дія зазначених чинників продукує появу умов, що детермінують процес формування особистості сучасного вчителя, визначають сутність його місії в цьому світі. До таких умов можна віднести: продукування спрямованості на формування ноосферної свідомості суб’єктів навчально-виховного процесу; формування планетарного мислення; педагогічну підтримку всебічного розвитку вихованців; забезпечення інформаційної безпеки учнів. 3. Професія вчителя передбачає наявність у нього певних професійно- психологічних якостей, які виявляються в його Я-концепції. Це такі: “реальне Я” (самооцінка власних особистісних якостей), “ідеальне Я” (уявлення про якості, необхідні ідеалу педагога), “антиідеальне Я” (уявлення про якості, небажані для вчителя), “професійне Я” (оцінка своїх професійних якостей, мотивів, ціннісних орієнтацій тощо). Різниця в оцінках Я-реального та Я-ідеального визначає напрям професійного зростання, досягнення професійних вершин. 4. Першоосновою для формування професіоналізму майбутнього вчителя виступають професійне самовизначення, професійне навчання і вироблення позитивної Я-концепції. 5. Важливу роль у професійному становленні майбутніх учителів відіграє педагогічна підтримка, яку ми розуміємо як складну систему педагогічної діяльності, що розкриває особистісний потенціал людини і містить у собі допомогу студентам у подоланні соціальних, психологічних й особистісних труднощів шляхом створення відповідних психолого- педагогічних умов. 6. Сучасний педагог – це педагог, що перетворює педагогічну дійсність, це активна і діяльнісно здібна особистість, яка постійно вдосконалює свій професійний рівень, має потребу в самореалізації. На початку педагогічної діяльності молодий учитель зазнає труднощів у професійному становленні. У вирішенні цього стратегічного завдання суттєва роль належить системі наставництва, що здатна інтенсифікувати процес професійного становлення молодого вчителя і формування в нього мотивації до самовдосконалення, саморозвитку, самореалізації.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/6670
Appears in Collections:Кафедра педагогіки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kurland, Osypova, Halytsan.pdf614.04 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.