Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19119
Title: Теоретичні основи формування соціально- побутових навичок у дітей старшого дошкіль- ного віку із дитячим церебральним паралічем
Authors: Romenska, Tamara Hryhorivna
Роменська, Тамара Григорівна
Keywords: дошкільна освіта
реабілітаційний центр
діти з дитячим церебральним паралічем
соціалізація дітей з ДЦП
соціально-побутові навички дітей
інтеграція в соціум
копметентнісна парадигма освіти
міждисциплінарність
логічна семантика
комбінаторна семантика
спеціальна освіта
Issue Date: 2024
Publisher: Česká republika: Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o
Citation: Роменська Т. Г. Теоретичні основи формування соціально-побутових навичок у дітей старшого дошкільного віку із дитячим церебральним паралічем \ Т. Г. Роменська \\ Modernі aspekty vědy: XL. Díl mezinárodní kolektivní monografie / Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o. Česká republika: Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o., 2024. - С. 301-362.
Abstract: Впровадження в Україні особистісно-орієнтованої моделі дошкільної освіти та технологій комплексної реабілітації в практику роботи реабілітаційних центрів, які відвідують діти з дитячим церебральним паралічем (далі ДЦП), актуалізує нове бачення шляхів їх соціалізації та інтеграції в соціум. У цьому контексті особливого значення набуває відповідне наукове обґрунтування та розроблення методик максимально спрямованих на своєчасний, поступальний, корекційно-спрямований педагогічний вплив із формування соціально-побутових навичок (далі СПН) у комплексі з розвитком локомоторних функцій у дошкільників із ДЦП, що стане в майбутньому запорукою їхньої особистісної автономії. Саме в дошкільному віці закладаються основи для набуття особистісної автономності, яка, перш за все, формується через оволодіння соціально-побутовими навичками. Метою нашого дослідження є теоретичне обґрунтування проблеми формування соціально-побутових навичок у дітей дошкільного віку з дитячим церебральним паралічем. Відповідно, мета буде реалізована в процесі вирішення наступних завдань: по-перше, розкрити та уточнити терміносистему поняття «соціально-побутові навички» в контексті особистісно-орієнтованої та компетентнісної парадигм освіти; по-друге, окреслити стан розробленості проблеми формування соціально-побутових навичок у загальній і спеціальній психолого-педагогічній літературі, зокрема своєчасність їх розвитку в дітей дошкільного віку з ДЦП.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19119
Appears in Collections:Кафедра теорії та методики дошкільної освіти

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Romenska 2024.pdf11.66 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.