Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/17173
Title: Вплив типу деформації на анізотропію фізико-механічних властивостей деяких сплавів на основі магнію, титану та нікелю
Authors: Рибак, Надія Іванівна
Keywords: магніq
титан
нікелm
прикладна фізика
наноматеріал
Issue Date: 2023
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Citation: Рибак Н.І. Вплив типу деформації на анізотропію фізико-механічних властивостей деяких сплавів на основі магнію, титану та нікелю. – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук (доктора філософії) за спеціальністю 105 «Прикладна фізика та наноматеріали». – Державний заклад «Південноукраїнський національний університет імені К. Д. Ушинського», Одеса, 2023.
Abstract: Застосування металевих напівфабрикатів та виробів з них залежить від їх властивостей після виготовлення. Тому є актуальним дослідження впливу чинників формування оптимальних властивостей. Характеристики структури металевих полікристалічних матеріалів, а саме текстура (кристалографічна та механічна), особливості мікроструктури (розміри зерен, внутрішні напруження, пошкодження – мікропорожнечі, мікротріщини, тощо) обумовлюють наявність анізотропії фізико-механічних властивостей металу. З одного боку, не врахування текстури металу може стати джерелом браку у виробах або передчасного руйнування конструкцій. З іншого боку, формування сприятливої структури, зокрема текстури, може стати значним резервом зміцнення металевого матеріалу за рахунок текстурного зміцнення. На жаль впливом текстури на фізико-механічні властивості часто нехтують при використанні металевих виробів та конструкцій. З метою зменшення внутрішніх напружень та надання необхідних площинних характеристик листові або рулонні металеві напівфабрикати піддають знакозмінному вигину (ЗВ) за допомогою роликових машин для правки (випрямлення). Процес ЗВ впливає на зміну мікроструктури (виникають пошкодження - мікротріщини, мікропори) та кристалографічної текстури. В кінцевому рахунку це веде до зміни (часто не контрольованої) механічних властивостей металу (анізотропії), не дивлячись на відносно невеличку ступінь деформації стисненням та розтягом в процесі випрямлення (правки). Вплив знакозмінного вигину (ЗВ) на анізотропію накопичення пошкоджень в листовому металі при одновісному розтягу вивчений недостатньо, оскільки в кожному металі чи сплаві цей вплив є різним. Неконтрольоване накопичення в матеріалі пошкоджень може привести до передчасного руйнування. Тому контроль накопичення пошкоджень в матеріалі є важливим.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/17173
Appears in Collections:Дисертації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rybak.pdf2.84 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.