Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16768
Title: Інноваційні підходи до бібліотечно-інформаційного обслуговування
Authors: Туровська, Л. О.
Keywords: дистанційне бібліотечно-інформаційне обслуговування
віддалений користувач
віртуальне середовище
електронні інформаційні ресурси
послуги
продукти та вебсервіси
Issue Date: 2023
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Citation: Туровська Л. О. Інноваційні підходи до бібліотечно-інформаційного обслуговування / Л. О. Туровська // Бібліотека у сучасному інформаційному просторі: проблеми та перспективи (до 100-річчя бібліотеки Університету Ушинського) : тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної бібліотечної конференції (17 листопада 2022 р., м. Одеса) / упоряд. О. П. Спасскова, І. В. Панченко, О. А. Максим. – Одеса : Південноукр. нац. пед. ун-т ім. К. Д. Ушинського, 2023. – С. 152-155.
Abstract: З розвитком інформаційних технологій, збільшенням та розмаїттям електронних ресурсів спостерігаємо цілковито виправдане зменшення фактичної відвідуваності бібліотек. Нинішнє покоління читачів вільно орієнтується у віртуальної реальності, сприймаючи її не тільки як джерело інформації, але й місце спілкування, співпраці, самореалізації. Це спонукає бібліотеки шукати інноваційні підходи до бібліотечно- інформаційного обслуговування з метою якнайповніше забезпечити інформацією користувачів у зручний для них спосіб. Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського (НБУВ) вирішує проблему плавкого, безболісного та комфортного перерозподілу акцентів з консервативних, усталених форм і методів діяльності на дистанційні, завдяки наявності сучасної інформаційної інфраструктури. Найперше це потужний вебпортал (www.nbuv.gov.ua), що задовольняє численні інформаційні, комунікаційні, наукові, освітні, навчальні та ознайомчі потреби віддалених користувачів із застосуванням типового набору бібліотечних засобів наукових комунікацій. Вебпортал виступає як інтернет-комунікаційна платформа для популяризації власних електронних інформаційних ресурсів (ЕІР), послуг, продуктів та вебсервісів, а саме : ЕК, БД, е-публікацій, е-бібліотек, е-колекцій, е-виставок, е- реферативних і бібліографічних джерел, е-дайджестів, е-довідок, що суттєво оптимізує оперативність дистанційного бібліотечно-інформаційного обслуговування.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16768
Appears in Collections:Бібліотека у сучасному інформаційному просторі: проблеми та перспективи (до 100-річчя бібліотеки Університету Ушинського)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Turovskaya.pdf2.33 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.