Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/15814
Title: Нонконформістські течії в українському образотворчому та декоративному мистецтві
Authors: Смичковська, Ольга Михайлівна
Smychkovska, Olga Mykhailivna
Смычковская, Ольга Михайловна
Бакланова, Олена
Keywords: нонконформізм
український стиль
західноукраїнська школа
одеська школа
Issue Date: 2022
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний університет імені К. Д. Ушинського»
Citation: Смичковська О. М. Нонконформістські течії в українському образотворчому та декоративному мистецтві / О. М. Смичковська, О. Бакланова // педагогічної освіти: сучасний досвід і перспективи: тези ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції; [упоряд. : О. В. Ткачук, Т. С. Штикало], (м. Одеса, 16–17 березня 2022 року). - Одеса: ПНПУ імені К. Д. Ушинського (Астропринт), 2022. – С. 46-49.
Abstract: Нонконформісти Одеси як частина загальнокультурного явища андеграунду, також склали альтернативою офіційному ідеологічному мистецтву. Проте одеський нонконформізм не ставив собі політичних завдань чи боротьбу з офіційною ідеологією, у ньому йшов пошук нової пластичної мови, стилю і методів самовираження. Причому, на відміну від Києва, Львова та інших міст України, де андеграунд уявляв собою самотні та розрізнені факти, одеський нонконформізм за кількістю митців та широтою мистецьких акцій став великим і системним явищем. Не «тихим протестом», а навпаки, актом яскравого самовираження. Пошук незалежних образів, форм, композицій був процесом усвідомлення свого місця в сучасній світовій культурі. Сьогодні у нонконформізмі виділяють фігуративний та абстрактний напрямки, елементи мінімалізму, споглядального живопису, ліричної або експресіоністичної абстракції, неоміфологізму, фольклорних мотивів тощо.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/15814
Appears in Collections:Декоративно-прикладне мистецтво в національній системі художньо-педагогічної освіти: сучасний досвід і перспективи (2022)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Smychkovska, Baklanova.pdf276.27 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.