Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/15787
Title: Морально-етичне виховання студентської молоді засобами декоративно-прикладного мистецтва (на прикладі українських народних рушників XIX ст.)
Authors: Андрушко, Людмила Миколаївна
Keywords: декоративно-прикладне мистецтво
виховання майбутнього фахівця
традиції
український народний рушник
обряди
Issue Date: 2022
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний університет імені К. Д. Ушинського»
Citation: Андрушко Л. М. Морально-етичне виховання студентської молоді засобами декоративно-прикладного мистецтва (на прикладі українських народних рушників XIX ст.) / Л. М. Андрушко // Декоративно-прикладне мистецтво в національній системі художньо-педагогічної освіти: сучасний досвід і перспективи: тези ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції; [упоряд. : О. В. Ткачук, Т. С. Штикало], (м. Одеса, 16–17 березня 2022 року). - Одеса: ПНПУ імені К. Д. Ушинського (Астропринт), 2022. – С. 4-6.
Abstract: Сакральність і обрядовість рушника, доведені на фактах побутування, вказують на те, що в його матеріальному вигляді рукотворного предмета втілено міфологічний релігійно-світоглядний зміст, якому властиві науково-пізнавальні цінності. Проте він повністю належить до образної сфери, раціональні знання тут підпорядковані сакральним. Оберегова функція рушника за народними світоглядними уявленнями наших предків наділяє його надприродною силою впливати на родючість, захищати людину, сприяти долі. Обрядові дії, що проводилися з рушником, в уяві первісних людей були запорукою того, що їх бажання дійде до Бога.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/15787
Appears in Collections:Декоративно-прикладне мистецтво в національній системі художньо-педагогічної освіти: сучасний досвід і перспективи (2022)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Andrushko.pdf271.03 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.