Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/15243
Title: Особливості передачі лінгвокультурної інформації при перекладі алюзій українською мово
Authors: Мігова, Олена
Keywords: алюзія
реалії
переклад художніх текстів
Issue Date: 2022
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний університет імені К. Д. Ушинського»; Харбінський інженерний університет
Citation: Мігова О. Особливості передачі лінгвокультурної інформації при перекладі алюзій українською мово / О. Мігова // Актуальні проблеми філології і професійної підготовки фахівців у полікультурному просторі: міжнародний журнал. – Вип. 5. – Одеса; Харбін : Харбінський інженерний університет, 2022. ‒ С. 14-16.
Abstract: Проведений критичний аналіз наукової літератури з проблеми структури та функцій алюзій, а також особливостей відтворення лінгвокультурної інформації при перекладі українською мовою дозволив констатувати наступне. Алюзія є актом посилання на будь-який попередній текстовий або позатекстовий референт, що передбачає наявність фонових знань (культурно- і матеріально-історичного, географічного та прагмалінгвістічного характеру), якими володіє читач про певний факт, і викликає у нього відповідні асоціації; стилістичним прийомом, натяком на відомий історичний або побутовий факт, на складники іншого тексту; адекватною актуалізацією змісту якого може бути здійснена людиною за умови володіння нею фоновими знаннями, на які розраховує автор вихідного тексту.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/15243
Appears in Collections:2022 Вип. 5

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Migova 2022.pdf2.98 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.