Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/15119
Title: Пропорційне співвідношення категорій «Централізація – децентралізація» в сучасних європейських країнах
Authors: Ахмеров, Олександр Олександрович
Keywords: муніципальна політика
централізація
децентралізація
сучасні європейські реформи
реформи публічного управління
самоврядування в Європі
Issue Date: 2021
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний університет імені К. Д. Ушинського», Центр соціально-політичних досліджень «Politicus»
Citation: Ахмеров О. О. Пропорційне співвідношення категорій «Централізація – децентралізація» в сучасних європейських країнах / О. О. Ахмеров // Сучасні виклики соціально - політичного розвитку: політико-правові, соціально-економічні та культурні виміри : матеріали другої Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції (м. Одеса, 21 травня 2021 р.). - Одеса : ДЗ «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського», Центр соціально-політичних досліджень «Politicus», 2021. – С. 34-37.
Abstract: У статті досліджено особливості проведення децентралізації в державах Європи. У ході дослідження було визначено, що процес проведення децентралізації переважно бере початок з демократизації суспільного життя та розвитку ліберальної думки. Більшість з досліджених держав розпочинала реформу саме з фінансової та адміністративної децентралізації. Спираючись на досвід реформ публічного управління в європейських країнах можна констатувати, що рамки децентралізації обумовлені відмінними рисами відносин центру та окремих територій. Кожний тип децентралізації характеризується специфікою реформ, що зазнає муніципальна влада країн Європи: у Великобританії – це політична децентралізація і комерціалізація публічних послуг; у Німеччині – посилення ролі комун і еволюційний перехід до ринкових відносин в управлінні; у Франції – проведення адміністративних перетворень та активізація місцевих громад тощо. Загалом сучасні європейські реформи місцевого самоврядування в інституційному аспекті можна класифікувати як структурні, функціональні, організаційні.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/15119
Appears in Collections:Сучасні виклики соціально-політичного розвитку: політико-правові, соціально-економічні та культурні виміри (2021)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Akhmerov A. 2021.pdf864.63 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.