Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/20166
Title: Методика пошуку та вирішення художнього простору в живописній тематичній композиції «Різдво»
Authors: Тарасенко, Ольга Андріївна
Tarasenko, Olga Andriivna
Олійник, О.
Keywords: іконографія
Різдво
простір
світло
ангели
контекст європейського мистецтва
Issue Date: 2024
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Citation: Тарасенко О. Методика пошуку та вирішення художнього простору в живописній тематичній композиції «Різдво» / О. Тарасенко, О. Олійник // Науково-методична організація процесу підготовки фахівців в системі художньо-педагогічної освіти: досвід, перспективи : тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції (Одеса, 15 травня 2024 р.). / упоряд. Я. М. Твердохлібова, О. П. Спасскова. – Одеса : Південноукр. нац. пед. ун-т ім. К. Д. Ушинського, 2024. – С. 99-102.
Abstract: Протягом століть художники черпали натхнення зі Святого Письма. Різдво – один з головних сюжетів християнського мистецтва. Проте сама Біблія мало говорить про цю ключову в історії людства, подію. Євангелія від Луки описує нічну появу пастухам ангела, який сповіщає їм «велику радість, що буде радістю всього народу». Текст Євангелія від Матвія розповідає про «мудреців зі сходу, що йдуть за зіркою, яка веде їх до «царя юдейського». За століття іконографія художнього простору Різдва зазнавала суттєвих трансформацій. Так на найдавніших відомих людству зображеннях ми не побачимо звичних для нас Марію з Йосипом, пастухів та ангелів. Там присутні лише ясла з немовлям та декілька звірів – віл, осел і двоє птахів, що харчуються хлібом із кошика. Всі вони мають своє символічне значення. Віл і осел залишаться в іконографії Різдва ще на багато століть. Позначаючи важливість приходу Месії для всіх народів, трьох «мудреців зі сходу», що нестимуть дари Богородиці з немовлям, почнуть зображати у ІІІ столітті. У VI столітті в іконографії Різдва почнуть зображати Йосипа.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/20166
Appears in Collections:Науково-методична організація процесу підготовки фахівців в системі художньо-педагогічної освіти: досвід, перспективи (2024)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tarasenko.pdf1.01 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.