Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18576
Title: Аналіз впливу вікових змін на функціональний стан серцево- судинної та дихальної систем офіцерів оперативного рівня
Authors: Петрачков, Олександр Валерійович
Ярмак, Олена Миколаївна
Keywords: військовослужбовці
функціональний стан
варіабельність серцевого ритму
вікові зміни
Issue Date: 2023
Publisher: Видавничий дім «Гельветика»
Citation: Петрачков О. В. Аналіз впливу вікових змін на функціональний стан серцево- судинної та дихальної систем офіцерів оперативного рівня / О. В. Петрачков, О. М. Ярмак // Olympicus : науковий журнал. – 2023. – № 3. – С. 129-137.
Abstract: У даному науковому дослідженні було проведено порівнювальний аналіз функціонального стану серцево-судинної та дихальної систем у двох вікових груп офіцерів оперативного рівня. Метою наукової роботи було провести аналіз впливу вікових змін на параметри функціонування кардіореспіраторної системи у військовослужбовців. Учасниками дослідження стали 2 групи офіцерів оперативного рівня різного вікового періоду: до 1-ї групи увійшли 99 осіб першого періоду зрілого віку (середній вік 32,0 ± 2,4 роки), до2-ї групи увійшли 102 особи другого періоду зрілого віку (середній вік 40,6 ± 3,1 рік). Матеріали і методи. Науковою роботою було передбачено використання фізіологічних методів дослідження, функціональних проб та оцінку варіабельності серцевого ритму. Для обробки отриманих результатів застосовувалися методи математичної статистики, включаючи описову статистику та критерії значимості, що дозволило зробити об’єктивні висновки та отримати достовірні результати. Результати дослідження. Аналіз показників артеріального тиску виявив статистично значущі відмінності між двома віковими групами офіцерів оперативного рівня (p < 0,001 та p < 0,01). У відношенні до частоти серцевих скорочень у стані відносного спокою, статистично значущих відмінностей між двома групами офіцерів не виявлено (p > 0,05). За результатами порівнювального аналізу було встановлено, що офіцери обох вікових груп мають схожу реакцію на умови гіпоксії (p > 0,05), офіцери демонструють подібні показники в дихальних пробах (проба Штанге та проба Генче), але мають достовірну різницю (p < 0,05) у показниках життєвої ємності легень. Результати дослідження вказують на статистично значущу різницю (p < 0,001 та p < 0,05) у показниках варіабельності серцевого ритму між офіцерами двох вікових груп. Висновки. Отримані результати підкреслюють важливість розуміння та урахування вікових особливостей для обґрунтування та розробки програм професійно-прикладної фізичної підготовки офіцерів оперативного рівня.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18576
Appears in Collections:2023

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Petrachkov.pdf759.91 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.