Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/20271
Назва: Еволюція подвійного іредентизму в контексті державотворчих процесів на Кіпрі
Автори: Ковальський, Станіслав Валентинович
Kovalskyi, Stanislav Valentynovych
Ключові слова: іредентизм
кіпрське питання
невизнана держава
Турецька Республіка Північного Кіпру
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Станіслав К. Еволюція подвійного іредентизму в контексті державотворчих процесів на Кіпрі / С. В. Ковальський // Ідеологія і політика, № 1 (12) 2019. – С.92-102.
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена еволюції іредентизму на Кіпрі. Розглядаються етнічні, міжнародні та правові причини розколу острова. Автор доводить, що в основу сепаратистського руху на Кіпрі був покладений процес подвійного іредентизму. Реалізація грецької та турецької ідеї повернення острова до «материнських держав» супроводжувалась складними міжнародними компромісами в умовах «холодної війни» та обмежувалась можливостями своїх країн-донорів ― Греції та Туреччини. Зазначені процеси безпосередньо вплинули на утворення Республіки Кіпр у 1960 р., а пізніше створили умови для формування невизнаної Турецької Республіки Північного Кіпру. Особлива увага приділена еволюції як грецького, так і турецького іредентизму, простежені їх суперечності та взаємовплив у контексті близькосхідних та середземноморських регіональних процесів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/20271
Розташовується у зібраннях:Кафедра всесвітньої історії та методики її викладання

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kovalskyi.pdf218.45 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.