Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19878
Назва: Особливості соціально-психологічної адаптації осіб із різним ставленням до невизначеності
Автори: Поспелова, Ірина Донатасівна
Pospelova, Iryna Donatasivna
Косьянова, Олена Юріївна
Kosyanova, Olena Yuriivna
Клосс, Г.
Ключові слова: особистість
адаптивність
соціально-психологічна адаптація
бар’єри адаптації
особистісні особливості
толерантність
нетолерантність
ставлення до невизначеності
Дата публікації: 2023
Видавництво: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Бібліографічний опис: Поспелова І. Особливості соціально-психологічної адаптації осіб із різним ставленням до невизначеності / І. Поспелова, О. Косьянова, Г. Клосс // Наука і освітa : наук.-практ. журнал. – 2023. – № 2. – С. 110-120.
Короткий огляд (реферат): У статті викладено результати теоретико-емпіричного дослідження проблеми соціально-психологічних бар’єрів адаптації осіб в умовах невизначеності. Уточнено сутність поняття «соціально-психологічні бар’єри адаптації» та функціональні й змістовні складові останньої. Розглянуто проблему вивчення подолання соціально-психологічних бар’єрів адаптації в умовах невизначеності у вітчизняних та зарубіжних підходах. Мета статті: презентувати результати дослідження соціально-психологічних бар’єрів адаптації осіб у сучасних умовах невизначеності. Методи емпіричного дослідження: тест-опитувальник для оцінки вираженості психологічних бар’єрів до дій у ситуації невизначеності (А. Массанов), багатофакторний особистісний опитувальник FPI, методика діагностики соціально-психологічної адаптації К. Роджерса та Р. Даймонд, методика дослідження толерантності до невизначеності (С. Баднер). Доведено за допомогою кореляційного аналізу, що існують тісні позитивні зв’язки між показниками прояву психологічних бар’єрів та показниками особливостей адаптації особистості, що обумовлюють цю адаптацію та її функціональні й змістовні складові. Емпірично підтверджено, що особливості ставлення до невизначеності можуть провокувати прояви тих чи інших бар’єрів адаптації. Окреслено основні напрямки ефективної стратегії здолання бар’єрів для підвищення адаптивності особистості, а також до змін і пристосування в умовах невизначеності.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19878
Розташовується у зібраннях:2023

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
17.pdf454.66 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.