Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19876
Назва: Дослідження емоційно-особистісних особливостей як вірогідних детермінант психологічної кризи в молоді
Автори: Атаханов, Б.
Чебикін, Олексій Якович
Chebykin, Oleksij Yakovych
Ключові слова: ознаки
рівні
фактори кризи
емоційно-особистісні особливості
Дата публікації: 2023
Видавництво: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Бібліографічний опис: Атаханов Б. Дослідження емоційно-особистісних особливостей як вірогідних детермінант психологічної кризи в молоді / Б. Атаханов, О. Чебикін // Наука і освітa : наук.-практ. журнал. – 2023. – № 2. – С. 95-103.
Короткий огляд (реферат): Дослідження присвячено проблемі пізнання психологічних особливостей кризового стану молоді. На основі отри- маних результатів уточнено розуміння змісту психологічної кризи, а саме як відносно тривалого перехідного неза- довільного психоемоційного стану напруги, що може проявлятися з певною періодичністю при пошуку можливості подолання життєвих перешкод та призводити до спаду або нової активізації психічної діяльності. Описані теоретико-методологічні підходи до пізнання специфіки психологічної кризи на рівні прямих та опосередкованих моделей. Узагальнені як зовнішні, так і внутрішні ознаки її характеристики та фактори, що викликають кризовий стан. Побудовано опитувальник дослідження ключових ознак психологічного змісту кризи на рівні оцінки високих, середніх та низьких значень за показниками частоти її виникнення, тривалості дії, стану емоційної напруги та впливу на життєдіяльність. Залучено до дослідження також комплекс методик вивчення емоційно-особистісних особливостей. На основі емпіричних досліджень показано, що кризовий стан у молоді фіксується на низькому рівні прояву в 39%, на середньому рівні прояву – в 45% та високому – у 16%. Встановлено, що кризові стани в молоді детермінуються різними комплексами емоційно-особистісних особливостей, серед яких провідними виступають невротичність, депре- сивність, психологічне вигорання та тривожність.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19876
Розташовується у зібраннях:2023

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
14.pdf383.84 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.