Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19847
Назва: Емоційний інтелект як ресурс авантюрності
Автори: Меленчук, Наталя Іванівна
Melenchuk, Natalya Ivanivna
Ключові слова: авантюрність
схильність до авантюрної поведінки
особистість
емоційний інтелект
властивість особистості
ресурс
кількісний аналіз
якісний аналіз
Дата публікації: 2023
Видавництво: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Бібліографічний опис: Меленчук Н. Емоційний інтелект як ресурс авантюрності / Н. Меленчук // Наука і освітa : наук.-практ. журнал. – 2023. – № 1. – С. 43-50.
Короткий огляд (реферат): У статті викладено результати теоретико-емпіричного дослідження психологічних ресурсів та чинників авантюрності як стійкої властивості особистості. На даному етапі дослідження доводиться, що емоційний інтелект може виконувати функцію ресурсу авантюрності. Припускається, що показники авантюрності та емоційного інтелекту пов’язані між собою, причому високий рівень емоційного інтелекту та окремих його показників може підтримувати і навіть провокувати прояви авантюрності. Розкрито поняття авантюрності та емоційного інтелекту. Надано опис існуючих уявлень про авантюрність та емоційний інтелект у роботах вітчизняних і зарубіжних учених. Авантюрність (схильність до авантюрної поведінки) як складна властивість особистості розглядається з позицій континуально-ієрархічного підходу до структури особистості. Сутність емоційного інтелекту розкрито у здібності особистості розуміти власні ставлення, що репрезентуються в емоціях, та управляти емоційною сферою на основі інтелектуального аналізу та синтезу. Актуальність дослідження зумовлена потребою вивчення властивостей особистості, котрі вимагають сміливих, швидких, ризикованих і авантюрних дій в умовах високої невизначеності. Для емпіричного дослідження вибрано «Тест-опитувальник схильності до авантюрності» (АВАНТ-1) О.П. Саннікової, О.І. Саннікова, Н.І. Меленчук, методику «Діагностика емоційного інтелекту» Н. Холла, опитувальник «Емоційний інтелект» (ЕмІн) Д.В. Люсіна. Використовувалися кількісний (кореляційний) та якісний (метод «асів» та метод «профілів») аналіз даних. Презентовано результати кореляційного аналізу взаємозв’язків показників авантюрності та емоційного інтелекту. Виявлено наявність додатних значущих взаємозв’язків між показниками авантюрності і більшістю показників емоційного інтелекту. Отримані результати вказують на те, що схильність до авантюрної поведінки характеризується здатністю розуміти емоційний стан людини на основі зовнішніх проявів емоцій та внутрішніх станів інших людей; здатністю викликати у інших людей ті чи інші емоції; розпізнавати та розуміти власні емоції; керувати своїми емоціями та контролювати зовнішні прояви своїх емоцій. Надано опис профілів характеристик авантюрності осіб із різним рівнем емоційного інтелекту. Отримано результати, що підтверджують вплив емоційного інтелекту на прояви авантюрності, і тим самим доведено, що емоційний інтелект виконує ресурсну функцію по відношенню до схильності до авантюрної поведінки.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19847
Розташовується у зібраннях:2023

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
7.pdf411.48 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.