Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19645
Title: Лобізм: корупція чи адвокація?
Authors: Хафізова, Е. Р.
Вагіна, О. М.
Keywords: лобізм
корупція
адвокація
український парламент
Issue Date: 2024
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського», Центр соціально-політичних досліджень «Politicus»
Citation: Хафізова Е. Р. Лобізм: корупція чи адвокація? / Е. Р. Хафізова // Сучасна українська держава: вектори розвитку та шляхи мобілізації ресурсів матеріали VII Всеукраїнської науково-практичної конференції ( м. Одеса, 30 квітня 2024 р.). – Одеса : ДЗ «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського», Центр соціально-політичних досліджень «Politicus», 2024. – С. 93-96.
Abstract: Тема лобізму зберігає свою актуальність для України, хоч і не є новою. Так, серед вимог Європейської комісії, висунутих у процесі набуття Україною статусу кандидата на членство в ЄС, було зазначено необхідність реформування законодавства для «подолання впливу суб’єктів з корисливими інтересами» [1]. Починаючи з 1999 р. в українському парламенті обговорювались проєкти законів про лобізм, але неодноразові спроби на законодавчому рівні врегулювати це питання були безуспішними. Нарешті, 23 лютого 2024 р. Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому Закон України «Про лобіювання» № 3606-IX [2], який викликав неоднозначні думки серед юристів, політологів, журналістів, представників громадського сектору. Суперечки стосовно характеру й наслідків лобізму не є новими в глобальному середовищі. В науковому та інформаційному просторі існує безліч думок: деякі фахівці стверджують, що лобізм, за своєю сутністю, є легалізованою корупцією, інші схиляються до того, що легалізація лобізму дає більший простір можливостей для адвокації.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19645
Appears in Collections:Сучасна українська держава: вектори розвитку та шляхи мобілізації ресурсів (2024)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
94-97.pdf414.08 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.