Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19254
Title: Обгрунтування методу хаара для системи обліку відвідувань з розпізнаванням облич
Authors: Лавров, В. О.
Шаріпова, І. В.
Keywords: метод Хаара
розпізнавання обличь
комп'ютерний зір
обробка зображень
OpenCV
Issue Date: 2024
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний університет імені К. Д. Ушинського»
Citation: Лавров В. О. Обгрунтування методу хаара для системи обліку відвідувань з розпізнаванням облич / В. О. Лавров, І. В. Шаріпова // Інформатика, інформаційні системи та технології: тези доповідей двадцять першої всеукраїнської конференції студентів і молодих науковців. Одеса, 26 квітня 2024 р. - Одеса, 2024. – С. 67-68.
Abstract: Розглянуто технічні аспекти методу Хаара та порівняння його з іншими методами розпізнавання обличь та застосування його для розробки системи контролю доступу на основі розпізнавання обличь. Розпізнавання обличь – це одна з ключових задач в області комп'ютерного зору з великою кількістю застосувань у сучасному світі. Одним із найефективніших алгоритмів для розв’язку цієї задачі став метод Хаара, запропонований Полом Віолою та Майклом Джонсом у 2001 році. Саме тому під час розробки та імплементації системи контролю доступу на основі розпізнавання облич з використанням бібліотеки OpenCV обрано метод Хаара. В основі зазначеного методу лежить використання ознак Хаара, які дозволяють ефективно виявляти особливості облич у зображеннях. Метод Хаара базується на використанні лінійних фільтрів для виявлення різниці у значеннях пікселів у різних областях зображення. Ці фільтри дозволяють виділяти такі риси облич як границі, контури та текстури
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19254
Appears in Collections:Інформатика, інформаційні системи та технології: тези доповідей двадцять першої всеукраїнської конференції студентів і молодих науковців (2024)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Lavrov.pdf4.32 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.