Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18999
Title: Трансформація соціальної ідентичності та її вплив на формування культурної маргінальності в сучасних соціокультурних умовах
Authors: Арапакі, Марина Володимирівна
Arapaki, Maryna
Keywords: трансформація ідентичності
соціальна ідентичність
культурна маргінальність
соціокультурні умови
Issue Date: 2023
Publisher: Видавничий дім «Гельветика»
Citation: Арапакі М. В. Трансформація соціальної ідентичності та її вплив на формування культурної маргінальності в сучасних соціокультурних умовах / М. В. Арапакі // Міжнародна науково-практична конференція «Феномен соціальної консолідації у центрально-східній Європі: Нові реалії та виклики» , Соціологічна асоціація України Південноукраїнське відділення САУ; Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського», Кафедра філософії, соціології та менеджменту соціокультурної діяльності; Національний університет «Одеська юридична академія» Факультет психології, політології та соціології Universitatea de Stat din Moldova Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice Centrul Sociologie și Psihologie Socială al ICJPS Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, 26 вересня 2023 року, відповідальний редактор – Олена Лісеєнко, Одеса: Видавничий дім «Гельветика», 2023. С. 82-85.
Abstract: Будь-які роздуми про сьогоднішню реальність приводять до розуміння, що світ якісно змінюється. Сучасна соціальна реальність характеризується невизначеністю, неоднозначністю, відсутністю єдиних правильних і простих рішень. На цьому тлі природною є зміна уявлення людини про себе, про своє місце у світі, про співвідношення себе з тією чи іншою суспільною групою. Проблеми трансформації соціальної ідентичності, як особистості, так і суспільства не випадково є центральними під час наукових дискусій. Через ідентичність, як через призму розглядаються, оцінюються і вивчаються багато важливих рис сучасного життя. Останнім часом сучасні науковці дедалі частіше звертаються до вивчення таких складних феноменів, як ідентичність і маргінальність. Безумовно, проблема ідентичності та маргінальності стала є у сьогоденні надактуальною, бо ідентичність є невіддільною характеристикою сучасною людини і саме в умовах культури ми можемо надавати людині будьякі соціокультурні характеристики. Соціальна ідентичність особливим чином проявляється в епоху соціальних потрясінь, великих суспільних змін. Відбувається стирання встановлених соціокультурних кордонів і цінностей, за допомогою яких людина визначає своє місце в суспільстві. Про ідентичність згадують тоді, коли немає впевненості у своїй приналежності, тобто коли людина не може з упевненістю визначити своє місце в різноманітті поведінкових стилів і шаблонів. Ці слова, що належать англійському соціологу Зигмунду Бауману, якнайкраще відображають характер сучасних соціокультурних умов.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18999
Appears in Collections:Кафедра філософії, соціології та менеджменту соціокультурної діяльності

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Arapaki.pdf742.3 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.