Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18601
Title: Характеристика психічного та емоційно-вольового стану гандболісток у підготовчому періоді етапу максимальної реалізації індивідуальних можливостей
Authors: Дяченко, Михайло Валентинович
Тищенко, Валерія Олексіївна
Keywords: гандбол
психоемоційні навантаження
особистісна та реактивна тривожність
методика САН
Issue Date: 2023
Publisher: Видавничий дім «Гельветика»
Citation: Дяченко М. В. Характеристика психічного та емоційно-вольового стану гандболісток у підготовчому періоді етапу максимальної реалізації індивідуальних можливостей / М. В. Дяченко, // Olympicus : науковий журнал. – 2023. – № 3. – С. 63-69.
Abstract: У статті проведено аналіз щодо важливої психологічної навички для спортсменів – здат- ності справлятися з тиском і контролювати тривогу як до, так і під час змагань. Зазначено, що високий рівень конкурентної тривожності, як когнітивної, так і соматичної, може мати значний вплив на продуктивність. Матеріали та методи: аналіз науково-методичної літера- тури та документальних джерел; аналіз, синтез і узагальнення; порівняння, зіставлення й ана- логія; методика оперативної оцінки самопочуття, активності і настрою (САН); діагностика самооцінки Ч. Д. Спілберга, Ю. Л. Ханіна для визначення рівня особистісної і реактивної три- вожності; методи математичної статистики. У дослідженні брали участь спортсменки основного складу та резерву гандбольного клубу «Галичанка» м. Львів. Результати. Засвід- чено зниження емоційного статусу та рівня позитивних емоцій у кваліфікованих гандболіс- ток у підготовчому періоді етапу максимальної реалізації індивідуальних можливостей, що може бути наслідком великого психологічного навантаження, якому вони піддаються під час тренувань та змагань. Основні відкриття цього дослідження вказують на такі можливі про- блеми та фактори, які можуть впливати на психічний стан гандболісток. Вказане низьке самопочуття та постійне перенапруження можуть бути результатом інтенсивних трену- вань, фізичного та психологічного страху від провалів на змаганнях. Змагання на високому рівні можуть створювати значний психологічний тиск, особливо у важливих моментах. Ган- дболістки, можливо, не мають достатньої можливості для відпочинку і релаксації між тре- нуваннями і змаганнями. Подібні результати можуть бути також пов’язані з рівнем мен- тальної сильності гравців та їх здатністю управляти стресом та адаптуватися до нього. Висновки. Розвиток психологічної міцності, технік стрес-менеджменту та методів психо- логічної підтримки може допомогти гравцям краще справлятися з емоційними викликами спорту і покращити їхній психічний стан. Отримані результати можуть бути важливими для тренерів та психологів, які працюють з гандболістками.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18601
Appears in Collections:2023

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Diachenko.pdf541.7 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.