Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18585
Title: Суб'єктивна оцінка стану опорно-рухового апарату, особливості уподобань, мотивів до фізкультурно-оздоровчих занять жінок другого періоду зрілого віку
Authors: Козловська, Світлана Олександрівна
Асаулюк, Інна Олексіївна
Keywords: жінки зрілого віку
здоров'я
порушення постави
суб'єктивні враження
біль та дискомфорт
опорно-руховий апарат
мотивація
оздоровчий фітнес
Issue Date: 2023
Publisher: Видавничий дім «Гельветика»
Citation: Козловська С. О. Суб'єктивна оцінка стану опорно-рухового апарату, особливості уподобань, мотивів до фізкультурно-оздоровчих занять жінок другого періоду зрілого віку / С. О. Козловська, І. О. Асаулюк // Olympicus : науковий журнал. – 2023. – № 3. – С. 89-98.
Abstract: Протягом багатовікової історії людства, на різних етапах розвитку суспільства вивченню проблем здоров'я завжди приділялася велика увага. Представники різних наук та фахів робили спроби проникнути в таємниці феномена здоров'я, визначити його сутність для того, щоб навчитися вміло керувати ним, знаходити засоби для його збереження. У даний час в Україні найбільш поширеними серед жінок другого зрілого віку є захворювання серцево-судинної, дихальної та нервової систем, опорно-рухового апарату, у лікуванні та профілактиці яких значну роль відводять фізичним вправам. Мета дослідження – визначити суб'єктивну оцінку стану опорно-рухового апарату, особливості вподобань, мотивів до фізкультурно-оздоровчих занять жінок 36–40 років. Методи дослідження: аналіз літературних джерел, анкетування, методи математичної статистики. Щодо методів статистичної обробки даних дослідження, використано первинну статистичну обробку матеріалів дослідження, кореляційний аналіз, а також методи порівняння незалежних вибірок. У процесі математичної обробки обчислювали такі статистичні характеристики: для опису первинних статистик – середнє арифметичне значення ( õ ), стандартне відхилення (σ), дисперсію ( ), медіану (Ме), моду (Мо); для кореляційного аналізу результатів анкетування досліджуваних – коефіцієнт кореляції τ-b Кенделла. Статистичне опрацювання результатів дослідження відбувалося за допомогою програмного забезпечення IBM SPSS Statistics 21, графічний матеріал підготований у пакеті Microsoft Excel. В емпіричному дослідженні брало участь 16 респонденток віком від 36 до 40 років. Результати дослідження. Встановлено, що вже в перші місяці після пологів майже всі жінки відчули болі або дискомфорт у спині, а деякі – у ліктьових та колінних суглобах, у грудному, поперековому та шийному відділах хребта. Визначено, що між жінками, які мають одну дитину, та тими, у кого двоє та більше дітей, є певні відмінності. Так, жінки, які народили та виховали одну дитину, частіше проходили через нормальні пологи, були схильні тримати дитину на руках сидячи, на прогулянці переносили її однією рукою, відчували менше болю в суглобах та різних відділах хребта, частіше оцінювали свій стан здоров'я лише як задовільний. На відміну від них, у жінок, які мали двох та більше дітей, пологи частіше були патологічними, терміни грудного вигодовування серед них більш тривалі, так само, як і звичка тримати малюка на руках стоячи виражена значніше. На теперішній час досить багато досліджуваних мають порушення постави різних типів, проте вважають стан власного здоров'я задовільним, ведуть активний спосіб життя та прагнуть покращити стан здоров'я на заняттях з оздоровчого фітнесу. Висновки. Трансформація новітніх наукових ідей у стратегію оздоровлення жінок зрілого віку вимагає розроблення та впровадження ефективних новаторських технологій. На сьогодні найпопулярнішими та ефективнішими засобами корекції функціональних порушень постави визнано системи оздоровчого фітнесу.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18585
Appears in Collections:2023

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kozlovska.pdf697.6 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.