Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18581
Title: Зміст і структура технології фізкультурно-спортивної реабілітації жінок першого періоду зрілого віку з різним станом біомеханіки постави та соматотипом
Authors: Левчик, Катерина Олександрівна
Матійчук, Вікторія Ігорівна
Маслова, Олена Володимирівна
Keywords: жінки
зрілий вік
порушення біомеханіки постави
соматотип
корекція
технологія
фізкультурно-спортивна реабілітація
Issue Date: 2023
Publisher: Видавничий дім «Гельветика»
Citation: Левчик К. О. Зміст і структура технології фізкультурно-спортивної реабілітації жінок першого періоду зрілого віку з різним станом біомеханіки постави та соматотипом / К. О. Левчик, В. І.Матійчук, О. В. Маслова // Olympicus : науковий журнал. – 2023. – № 3. – С. 108-117.
Abstract: Актуальність проблеми. На сьогоденному хронологічному зрізі поступальних змін в Україні здоров’я її громадян визначено складником становлення нації, що є детермінантом низки регламентованих державою завдань соціальної програми. Потенціал фізкультурно-спортивної реабілітації в проєкції суспільства передбачає можливість розкриття такого для здобуття престижу України засобами найменш витратного, проте найбільш результативного, а також високодинамічного духовно-фізичного оздоровлення нації. В Законі України «Про фізичну культуру і спорт» № 3809-XII від 24.12.1993 р. відзначається, що фізкультурно-спортивна реабілітація – система заходів, розроблених із застосуванням фізичних вправ для відновлення здоров’я особи та спрямованих на відновлення і компенсацію за допомогою занять фізичною культурою і спортом функціональних можливостей її організму для поліпшення фізичного і психологічного стану. Учені відзначають, що найбільш високий показник захворюваності у класі хвороб системи кровообігу, друге місце у структурі захворюваності посідають функціональні порушення та хвороби опорно-рухового апарату. На сьогодні одним з найпопулярніших підходів до корекції порушень біомеханіки постави жінок зрілого віку визнано заняття із застосуванням засобів фізкультурно-спортивної реабілітації. Мета дослідження – науково обґрунтувати та розробити технологію фізкультурно-спортивної реабілітації жінок першого періоду зрілого віку (офісних працівниць) з різним станом біомеханіки постави та соматотипом. Методи дослідження: аналіз літературних джерел, антропометрія, відеозйомка та відеокомп’ютерний аналіз з використанням системи APECS AI, методи математичної статистики. Результати дослідження. Авторська технологія корекції порушень біомеханіки постави жінок з урахуванням соматотипу у процесі фізкультурно-спортивної реабілітації – це впорядкована сукупність валідних ефективних засобів і методів. Складниками технології є: мета, загальні та спеціальні завдання, принципи, організаційно-методичні умови, етапи (діагностичний, проєктувальний, програмно-методичний), три періоди практичної реалізації (підготовчий, основний, підтримувальний із використанням комплексу фізичних вправ «Гімнастика суглобів», комплексу фізичних вправ з фітболом, комплексу фізичних вправ з міофасціального релізу (з масажним ролом)). Висновки. Проведені дослідження з вивчення ефективності технології корекції порушень біомеханіки постави жінок з урахуванням соматотипу у процесі фізкультурно-спортивної реабілітації постають підтвердженням її достовірної – порівняно із традиційними підходами – переваги, що полягає у можливості підвищення ефективності корекційно-профілактичних заходів для жінок зрілого віку з порушенням біогеометричного профілю постави.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18581
Appears in Collections:2023

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Levchyk.pdf1.12 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.