Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18572
Title: Особливості зв’язку між початком спеціалізації в пауерліфтингу та спортивним довголіттям у пауерліфтерів групи легких вагових категорій
Authors: Розторгуй, Марія Сергіївна
Передерій, Аліна Володимирівна
Keywords: спортивне довголіття
пауерліфтинг
юнацький вік
спортивний результат
спеціалізація
травматизм
здоров’я
Issue Date: 2023
Publisher: Видавничий дім «Гельветика»
Citation: Розторгуй М. С. Особливості зв’язку між початком спеціалізації в пауерліфтингу та спортивним довголіттям у пауерліфтерів групи легких вагових категорій / М. С. Розторгуй А. В. Передерій, О. Ф. Товстоног, В. Г. Олешко, О. О. Посенко// Olympicus : науковий журнал. – 2023. – № 3. – С. 155-160.
Abstract: На сьогодні досягнення високих спортивних результатів в більшості випадків супроводжується проблемою юнацького спорту та форсування спортивного результату, а найбільш гостро це питання постає у видах спорту, де визначальним фактором результативності змагальної діяльності є розвиток фізичних якостей. Специфіка змагальної діяльності у пауерліфтингу та визначальний фактор результативності змагальної діяльності – розвиток силових можливостей, дозволяють спортсменам протягом тривалого часу демонструвати високі спортивні результати навіть у досить зрілому віці. Разом з тим, для досягнення високих спортивних результатів організм пауерліфтерів вже у юнацькому віці змушений переносити значні фізичні навантаження, що може негативно впливати на здоров’я спортсменів. Мета – виявлення особливостей взаємозв’язку між віком початку вузької спеціалізації у пауерліфтингу та спортивним довголіттям пауерліфтерів групи легких вагових категорій. Для розв’язання поставленої мети нами були використані наступні методи дослідження: аналогія, аналіз, синтез, абстрагування, індукція, екстраполяція, аналіз документальних матеріалів, методи статистичного аналізу. В процесі аналізу документальних матеріалів було досліджено протоколи чемпіонатів світу та Всесвітніх Ігор з пауерліфтингу за останні десять років та виявлено вік початку спеціалізації у пауерліфтингу та тривалість виступів на міжнародній арені 39 спортсменів групи легких вагових категорій. В результаті використання статистичних методів дослідження підтверджено наявність взаємозв’язку між початком спеціалізації у пауерліфтингу та тривалістю виступів спортсменів групи легких вагових категорій на міжнародній арені у пауерліфтингу. Отримані результати підтверджують, що початок ранньої спеціалізації у пауерліфтингу може спричиняти вичерпування функціонального потенціалу, підвищення спортивного травматизму та бути небезпечним для здоров’я пауерліфтерів і як наслідок передчасне завершення спортивної кар’єри.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18572
Appears in Collections:2023

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rastorhui.pdf629.66 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.