Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18325
Title: Специфіка комунікативної креативності кандидатів при професійному психологічному відборі з різним рівнем емпатії
Authors: Меленчук, Наталя Іванівна
Меленчук, Наталья Ивановна
Melenchuk, Natalya Ivanivna
Бабак, О. Г.
Keywords: комунікативна креативність
емпатія
властивість особистості
самопрезентація
Issue Date: 2023
Publisher: ФОП Бєлий А. Є.
Citation: Меленчук Н. І. Специфіка комунікативної креативності кандидатів при професійному психологічному відборі з різним рівнем емпатії / Н. І. Меленчук, О. Г. Бабак // Психологічний простір особистості в звичайних та надзвичайних умовах сучасності : Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Психологія самоздійснення особистості : теорія, досвід, практика» (19–20 травня 2023 р.) / відп. ред. О. П. Саннікова. Одеса : ФОП Бєлий А. Є., 2023. – С. 57-65.
Abstract: У цій статті розглядаються результати емпіричного дослідження, спрямованого на вивчення специфіки комунікативної креативності кандидатів при професійному психологічному відборі з різним рівнем емпатії. Комунікативна креативність розглядається як цілісна система психологічних властивостей особистості, що забезпечує творчий характер спілкування і комунікативної активності. Емпатія розуміється як властивість особистості, що складається зі здатності емоційно реагувати й відгукуватися на переживання іншого; здатності розпізнавати емоційні стани іншого; здатності давати адекватну відповідь як вербального, так і невербального типу на переживання іншого. Показано, що такі властивості особистості, як комунікативна креативність і емпатія, є важливими для професійного самоздійснення особистості соціономічних професій. В емпіричному дослідженні був використаний «Тест-опитувальник комунікативної креативності» О. Саннікової, Р. Бєлоусової і метод візуальної діагностики. Використання якісного аналізу даних дало змогу згрупувати обстежених за рівнем емпатії, що була досліджена за допомогою візуальної діагностики, та вивчити у представників цих груп осіб індивідуально-психологічні прояви комунікативної креативності. Встановлено, що особам з високим рівнем емпатії властиві особистісні якості, що сприяють нестандартному, нешаблонному рішенню соціальних ситуацій, сприяють генеруванню оригінальних ідей та способів спілкування, що виникають у взаємодії з іншими людьми. Особам з низьким рівнем емпатії характерний низький рівень комунікативної креативності, вони не проявляють творчість у спілкуванні, не реалізують власних креативних здібностей при вирішенні соціальних завдань, зазнають труднощі у спілкуванні.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18325
Appears in Collections:Психологічний простір особистості в звичайних та надзвичайних умовах сучасності : Матеріали Всеукр. науково-практ. конф. «Психологія самоздійснення особистості: теорія, досвід, практика» ( 2023 р.)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Melenchuk Natalya Ivanivna.pdf2.02 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.