Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18306
Title: Копінг-стратегії осіб із різним рівнем самоставлення
Authors: Гордієнко, Ірина Олександрівна
Гордиенко, Ирина Александровна
Hordiienko, Iryna Oleksandrivna
Сорочинська, Т. В.
Keywords: самоставлення
копінг-стратегія
показники
профілі
Issue Date: 2023
Publisher: ФОП Бєлий А. Є.
Citation: Гордієнко І. О. Копінг-стратегії осіб із різним рівнем самоставлення / І. О. Гордієнко, Т. В. Сорочинська // // Психологічний простір особистості в звичайних та надзвичайних умовах сучасності : Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Психологія самоздійснення особистості : теорія, досвід, практика» (19–20 травня 2023 р.) / відп. ред. О. П. Саннікова. Одеса : ФОП Бєлий А. Є., 2023. – С. 29-39.
Abstract: У статті розглянуто феномен копінг-стратегії в контексті самоставлення особистості. Копінг-стратегії розглядається як стійкі емоційні, когнітивні, поведінкові патерни оцінки, осмислення та дії, до яких вдається особистість, щоб подолати стрес, впоратися з складними життєвими ситуаціями. Самоставлення розуміється як складна багаторівнева емоційно-оціночна система, вирішальний компонент формування власного «Я-образу» людини, яке впливає як на характеристики особистості, так і на її цілі та поведінку. Презентовано результати емпіричного дослідження копінг-стратегій осіб з різним рівнем самоставлення. Встановлено, що особи з високим рівнем самоставлення відрізняються активною стратегією поведінки, спрямованої на конструктивне вирішення проблем, позитивну переоцінку ситуації, пошук інформації, звернення за допомогою до соціального оточення. Ключові слова: У статті розглянуто феномен копінг-стратегії в контексті самоставлення особистості. Копінг-стратегії розглядається як стійкі емоційні, когнітивні, поведінкові патерни оцінки, осмислення та дії, до яких вдається особистість, щоб подолати стрес, впоратися з складними життєвими ситуаціями. Самоставлення розуміється як складна багаторівнева емоційно-оціночна система, вирішальний компонент формування власного «Я-образу» людини, яке впливає як на характеристики особистості, так і на її цілі та поведінку. Презентовано результати емпіричного дослідження копінг-стратегій осіб з різним рівнем самоставлення. Встановлено, що особи з високим рівнем самоставлення відрізняються активною стратегією поведінки, спрямованої на конструктивне вирішення проблем, позитивну переоцінку ситуації, пошук інформації, звернення за допомогою до соціального оточення.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18306
Appears in Collections:Психологічний простір особистості в звичайних та надзвичайних умовах сучасності : Матеріали Всеукр. науково-практ. конф. «Психологія самоздійснення особистості: теорія, досвід, практика» ( 2023 р.)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Hordiienko pdf2.02 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.