Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16752
Title: Формування предметних рубрик в електронному каталозі бібліотеки в умовах російсько-української інформаційної війни на прикладі досвіду наукової бібліотеки НаУКМА
Authors: Павлів, Н. Г.
Keywords: предметна рубрика
уніфікація
електронний каталог
російсько-українська інформаційна війна
Issue Date: 2023
Publisher: Державний заклад "Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського"
Citation: Павлів Н. Г. Формування предметних рубрик в електронному каталозі бібліотеки в умовах російсько-української інформаційної війни на прикладі досвіду наукової бібліотеки НаУКМА / Н. Г. Павлів // Бібліотека у сучасному інформаційному просторі: проблеми та перспективи (до 100-річчя бібліотеки Університету Ушинського) : тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної бібліотечної конференції (17 листопада 2022 р., м. Одеса) / упоряд. О. П. Спасскова, І. В. Панченко, О. А. Максим. – Одеса : Південноукр. нац. пед. ун-т ім. К. Д. Ушинського, 2023. – С. 134-137.
Abstract: Наукова бібліотека Національного університету «Києво-Могилянська академія» (далі – НБ НаУКМА) приділяє особливу увагу потребам користувачів щодо бібліотечного сервісу та ресурсів, «забезпечуючи інформаційні дослідницькі потреби студентів, викладачів, співробітників університету на принципах доступності, оперативності, інформативності, комфортності». Для вдосконалення та зручності доступу до бібліотечних фондів надзвичайно важливою є правильність та точність у складанні предметних рубрик для забезпечення максимальної ефективності тематичного пошуку, що є одним із головних завдань інформаційного забезпечення навчального та наукового процесів у ВНЗ. В Україні цим питанням присвячували свої роботи такі науковці та практики в сфері бібліотечної діяльності: І. Баньковська, О. Бруй, Т. Ліщук, О. Малецька, Н. Стрішенець, Т. Чорна та ін. Процес створення тематичних рубрик є дещо суб’єктивним, тому було прийнято рішення уніфікації процесів, щоб уникнути множинності та синонімічного дублювання назв. До прикладу, Список предметних рубрик Бібліотеки Конгресу (Library of Congress Subject Headings (LCSH)) є унікальним контрольованим списком термінів, яким користуються бібліотекарі-каталогізатори у багатьох країнах світу при предметному описі документів.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16752
Appears in Collections:Бібліотека у сучасному інформаційному просторі: проблеми та перспективи (до 100-річчя бібліотеки Університету Ушинського)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pavliv.pdf2.63 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.