Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16748
Title: «Дорослі» життєписи дитячих письменників і подвійна адресація видань для дітей у бібліотечній роботі з дорослим читачем
Authors: Марченко, Н. П.
Keywords: література для дітей і юнацтва
промоція дитячої книги
бібліотечні форми і методи роботи з читачем
Issue Date: 2023
Publisher: Державний заклад "Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського"
Citation: Марченко Н. П. «Дорослі» життєписи дитячих письменників і подвійна адресація видань для дітей у бібліотечній роботі з дорослим читачем / Н. П. Марченко // Бібліотека у сучасному інформаційному просторі: проблеми та перспективи (до 100-річчя бібліотеки Університету Ушинського) : тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної бібліотечної конференції (17 листопада 2022 р., м. Одеса) / упоряд. О. П. Спасскова, І. В. Панченко, О. А. Максим. – Одеса : Південноукр. нац. пед. ун-т ім. К. Д. Ушинського, 2023. – С. 119-122.
Abstract: Видання для дітей і юнацтва традиційно присутні в публічних і наукових бібліотеках педагогічних вишів. Але їхня подвійна адресація лише зрідка свідомо використовується бібліотечними працівниками у роботі з дорослим читачем. Так само залишається поза увагою величезний потенціал життєписів і напрацювання в різних сферах культури й не лише письменників, які пишуть для дітей. Натомість, книжка для дітей (навіть коли йдеться про книжку-картинку для малюків чи книжку-іграшку) такою ж мірою звернена до дорослого читача, як і до дитини. Починаючи з маркетингових міркувань (покупцем дитячої книжки зазвичай є дорослий і саме він найчастіше робить вибір) і закінчуючи глибиною символіки та «іночитання» (згадайте, як за радянського часу «дитячі» тексти давали змогу дорослим висловити заборонені думки вголос, наскільки складними та багатозначними в дорослому розумінні є кращі твори для дітей).
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16748
Appears in Collections:Бібліотека у сучасному інформаційному просторі: проблеми та перспективи (до 100-річчя бібліотеки Університету Ушинського)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Marchenko.pdf2.63 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.