Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16743
Title: Бібліотека Харківського національного університету будівництва та архітектури: вчора та сьогодні
Authors: Кукса, Н. Б.
Скибінський, А. О.
Воробйова, Н. В.
Keywords: бібліотека
технічна бібліотека
фундаментальна бібліотека
науково-технічна бібліотека
Issue Date: 2023
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Citation: Кукса Н. Б. Бібліотека Харківського національного університету будівництва та архітектури: вчора та сьогодні / Н. Б. Кукса, А. О. Скибінський, Н. В. Воробйова // Бібліотека у сучасному інформаційному просторі: проблеми та перспективи (до 100-річчя бібліотеки Університету Ушинського) : тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної бібліотечної конференції (17 листопада 2022 р., м. Одеса) / упоряд. О. П. Спасскова, І. В. Панченко, О. А. Максим. – Одеса : Південноукр. нац. пед. ун-т ім. К. Д. Ушинського, 2023. – С. 101-105.
Abstract: Бібліотека Харківського національного університету будівництва та архітектури заснована в 1930 році як бібліотека інженерно-будівельного інституту на базі бібліотеки технологічного інституту (нині НТУ «ХПІ»). Одночасно при факультетах і кабінетах інституту також відкривалися бібліотеки. У 1935 р. створено технічну бібліотеку з читальним залом на 100 посадкових місць. З квітня 1941 року всі ці бібліотеки було об’єднано в фундаментальну бібліотеку інженерно-будівельного інституту. Під час Великої вітчизняної війни фашисти зайняли приміщення будівельного інституту під італійський госпіталь, викинули на подвір’я дуже цінну інститутську бібліотеку і спалили декілька десятків тисяч книжок (З книги : Звірства і злочини німецько-фашистських загарбників на Харківщині: Збірник документів. – К.; Х., 1944). 23 серпня 1943 р. Харків було звільнено. Почалась нова доба у житті ХІБІ. Одним з перших рішень уряду, щодо відновлення міста стало рішення про реевакуацію і відбудову навчальної та наукової бази вузу. Навчальна база інституту переїхала до нового корпусу по вулиці Сумській, 40.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16743
Appears in Collections:Бібліотека у сучасному інформаційному просторі: проблеми та перспективи (до 100-річчя бібліотеки Університету Ушинського)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kuksa.pdf2.33 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.