Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16721
Title: Приватна книжкова колекція професора Б. В. Варнеке – перлина книжкового фонду бібліотеки Університету Ушинського
Authors: Левченко, В. В.
Keywords: книжкова колекція Б. Варнеке
іменні книжкові фонди
інскріпти
латиномовні видання
власні ознаки колекцій
Issue Date: 2023
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Citation: Левченко В. В. Приватна книжкова колекція професора Б. В. Варнеке – перлина книжкового фонду бібліотеки Університету Ушинського / В. В. Левченко // Бібліотека у сучасному інформаційному просторі: проблеми та перспективи (до 100-річчя бібліотеки Університету Ушинського) : тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної бібліотечної конференції (17 листопада 2022 р., м. Одеса) / упоряд. О. П. Спасскова, І. В. Панченко, О. А. Максим. – Одеса : Південноукр. нац. пед. ун-т ім. К. Д. Ушинського, 2023. – С. 24-28.
Abstract: На даний час ступінь вивченості приватної книжкової колекцій Б. В. Варнеке є не повною. Ідентифікація друкованих видань, що належать до цієї колекції здійснювалася за її власницькими ознаками : автографами, дарчими написами, власноручними записами на сторінках видань. Інформація щодо приватної бібліотеки Б. В. Варнеке довгий час була невідома або прихована не тільки від читачів, а й від співробітників бібліотеки. Документи, що підтверджують її попереднє місцезнаходження та про подальшу передачу бібліотеці встановити не вдалося. Відповідно даним вказаним на сайті згаданої бібліотеки, дана книжкова колекція надійшла до її фондів 1945 р. Значне місце в книжковій колекції Б. В. Варнеке займають безліч інскриптів. Інскріпти – рукописні дарчі написи у вигляді фрази або фраз-присвят виявлені на багатьох виданнях та всі вони мають значення подарункових написів. Всі інскріпти є авторськими дарчими написами авторів публікацій. Інскріпти розміщені як правило на вільному від текстів чи зображень місцях в різних частинах видань і містять переважно короткий текст.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16721
Appears in Collections:Бібліотека у сучасному інформаційному просторі: проблеми та перспективи (до 100-річчя бібліотеки Університету Ушинського)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Levchenko.pdf2.33 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.