Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16720
Назва: Е-колекції в е-бібліотеці «Україніка» НБУ імені В. Вернадського : збереження та популяризація національної культурної спадщини
Автори: Вощенко, О. І.
Ключові слова: електронний ресурс
електронна бібліотека «Україніка
тематичний доступ
система предметних рубрик
електронна колекція «Репресована література»
Дата публікації: 2023
Видавництво: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Бібліографічний опис: Вощенко О. І. Е-колекції в е-бібліотеці «Україніка» НБУ імені В. Вернадського : збереження та популяризація національної культурної спадщини / О. І. Вощенко // Бібліотека у сучасному інформаційному просторі: проблеми та перспективи (до 100-річчя бібліотеки Університету Ушинського) : тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної бібліотечної конференції (17 листопада 2022 р., м. Одеса) / упоряд. О. П. Спасскова, І. В. Панченко, О. А. Максим. – Одеса : Південноукр. нац. пед. ун-т ім. К. Д. Ушинського, 2023. – С. 20-23.
Короткий огляд (реферат): Майбутнє бібліотек – за цифровою гуманітаристикою, зокрема за електронними ресурсами. Одним із таких є фундаментальна електронна бібліотека «Україніка» НБУВ [1], що позиціонується як «національний ресурс документальної пам’яті». Він представляє повнотекстові книги, рукописи, періодику, ноти, карти, дотичні до будь-якого з аспектів розвитку України в минулому та сьогоденні – незалежно від періоду, країни й мови видання та національності / громадянства / підданства автора, а також реєстр вебресурсів наукових установ і культурних закладів, які досліджують українознавчу тематику. основними функціями е-колекцій, зокрема «Репресованої літератури», є збереження та популяризація національної культурної спадщини. Збереження реалізується в : а) її акумуляції; б) запобіганні зношуванню цінних та рідкісних фондів; в) створенні резервної е-копії на випадок фізичного знищення. Популяризація відбувається шляхом : а) доступу через мережу, що залучає ширшу аудиторію – фактично з будь-якої точки світу; б) користування рідкісними документами без відвідин бібліотеки, що наразі особливо актуально для вимушено переміщених осіб, серед яких немало вчених; в) зручного та швидкого отримання не лише е-документа, а й додаткової інформації завдяки зорієнтованій на користувача системі пошуку.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16720
Розташовується у зібраннях:Бібліотека у сучасному інформаційному просторі: проблеми та перспективи (до 100-річчя бібліотеки Університету Ушинського)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Voshchenko.pdf2.65 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.