Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16627
Title: Алгебраїчна пропедевтика в курсі математики 6 класу (на матеріалі підручника С. Скворцової та К. Нєдялкової «Математика. 6 клас»)
Authors: Скворцова, Світлана Олексіївна
Скворцова, Светлана Алексеевна
Skvortsova, Svitlana Oleksiivna
Keywords: алгебраїчна пропедевтика
наступість в алгебраїчній пропедевтиці
математична освіта
підручник з математики С. Скворцової та К. Нєдялкової
Issue Date: 2022
Publisher: Вид-во "Ранок"
Citation: Скворцова С. О. Алгебраїчна пропедевтика в курсі математики 6 класу (на матеріалі підручника С. Скворцової та К. Нєдялкової «Математика. 6 клас») / С. О. Скворцова // Наступність у навчанні математики в умовах реформи загальної середньої освіти: реалії та перспективи: збірник наукових праць за матеріалами Всеукраїнської науково-практичної конференції, 26–28 грудня 2022 р. / Міністерство освіти і науки України, ДЗ «ПНПУ імені К.Д. Ушинського» [та ін.]. – Харків : Вид-во «Ранок», 2022. – С. 51-53.
Abstract: У підручнику С. Скворцової та К. Нєдялкової «Математика. 6 клас» дидактично і методично обґрунтовано введення понять («коефіцієнт буквеного виразу», «пряма пропорційна залежність», «обернено пропорційна залежність» та ін.); теоретично обґрунтовано перетворення буквених виразів; доведено властивості рівнянь; застосовано алгебраїчний метод розв’язування текстових задач; розглянуто функціональні залежності між величинами як математичні моделі реальних процесів. При цьому формування математичних понять, напрацювання техніки виконання перетворень виразів, розширення типів рівнянь і сюжетних задач, які розглядаються, відбувається як у процесі теоретичних обґрунтувань, так і за рахунок системи тренувальних вправ, яка побудована за принципом «від простого до складного» і передбачає на кожному наступному етапі навчання приріст математичної компетентності учнів 6 класу. Реалізація наступності в алгебраїчній пропедевтиці між 5-м і 6-м класами яскраво прослідковується при вивченні рівнянь. Так, в 6-му класі пропонуються рівняння тієї самої математичної структури, що й в 5-му класі, але способи їх розв’язування розширюються за рахунок ознайомлення учнів властивостями рівнянь. Крім того, ускладнення математичної структури рівнянь йде за рахунок наявності змінної в правій і лівій частинах рівняння, що унеможливлює застосування способу розв’язування на основі правила знаходження невідомого компоненту.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16627
Appears in Collections:Наступність у навчанні математики в умовах реформи загальної середньої освіти: реалії та перспективи (2022)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Skvortsova Svitlana Oleksiivna.pdf3.12 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.