Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16530
Title: Свобода — це тягар, і ми вчимося його витримувати
Authors: Іщенко, Анна
Keywords: свобода
екзистенційна криза
спосіб життя
сенс
Issue Date: 2023
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського», Аньхойський університет фінансів та економіки
Citation: Іщенко А. Свобода — це тягар. і ми вчимося його витримувати / А. Іщенко // Південноукраїнські наукові студії : Програма та матеріали V Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів та молодих вчених із міжнародною участю [«Південноукраїнські наукові студії»], (Одеса, 14-15 грудня, 2022 р.) / наук. ред. та уклад. О. Б. Петінова. – Одеса, 2023. – С. 183-186.
Abstract: Свобода — це концепція, яку видумали рабовласними, які бачили різницю між своїм способом життя та життям рабів. Люди, які мали свободу з першого дня свого народження, з першого подиху, ніколи б не акцентували на ній свою увагу. Вона була б такою ж природною для них, як синє небо чи схід сонця, як річ, незмінна у своєму плині. Якби всі люди були вільними, зі словників би просто вилучили це слово. Якщо вважати, що перше поняття свободи разом з філософією у тій формі, яку ми знаємо зараз, виникло у Давній Греції, тоді ми можемо прослідкувати, як воно зароджувалося. Греція була рабовласницькою за своїм устроєм. Що цікаво, філософи, які більшість з яких займали якесь привілейоване становище, отримавши вільний час, впали в екзистенційну кризу, як говорять сучасною мовою. Вони були вільними, але знали, що таке неволя. Але без чорного не існувало білого — без рабства не існувало б і свободи.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16530
Appears in Collections:Південноукраїнські наукові студії (2023)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ishchenko.pdf263.63 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.