Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16528
Title: Природа зла та вибору розглянута через призму зороастризму та зурванізму
Authors: Бокій, Г.
Keywords: зороастризм
добро та зло
дуалізм
фаталізм
космогонічний дуалізм
Issue Date: 2023
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського», Аньхойський університет фінансів та економіки
Citation: Бокій Г. Природа зла та вибору розглянута через призму зороастризму та зурванізму / Г. Бокій // Південноукраїнські наукові студії : Програма та матеріали V Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів та молодих вчених із міжнародною участю [«Південноукраїнські наукові студії»], (Одеса, 14-15 грудня, 2022 р.) / наук. ред. та уклад. О. Б. Петінова. – Одеса, 2023. – С. 176-180.
Abstract: Зороастризм – це одна з найстаріших світових релігії. Він розвинувся приблизно три з половиною тисяч років тому з давніх Індо-Іранських вірувань. Зороастризм говорить о вічній боротьбі поміж добром та злом, поміж Ахура Мазда (Володарем Мудрісті) та Ангра Майнью (Злим Духом), навідміну від Авраамітичної теології – Бог, Ахура Мазда – хочаж всезнаючий, але не всесильний, і в цій боротьбі лише людина своїм вибором: добрими діями (Huvarshta), словами (Hūxta), думками (Humata) може подолати зло. Це протистояння поміж добром та злом є розповсюдженим в багатьох інших релігійних та моральних системах мислення, але в Зороастризмі воно набуває набагато більше складності через космогонію Зороастризма, та в загалі його класифікації як монотеїстичної, дуалістичної, чи взагалі – пантеїстичної релігії.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16528
Appears in Collections:Південноукраїнські наукові студії (2023)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bokyi.pdf307.68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.