Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16521
Title: Жіночі архетипи як важливий складник ментального устрою українців
Authors: Світлицька, Віолета Романівна
Svitlytska, V.
Keywords: жіночі архетипи
ментальний устрій українців
архетип жінки-берегині
менталітет
Issue Date: 2023
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського», Аньхойський університет фінансів та економіки
Citation: Світлицька В. Р. Жіночі архетипи як важливий складник ментального устрою українців / В. Р. Світлицька // Південноукраїнські наукові студії : Програма та матеріали V Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів та молодих вчених із міжнародною участю [«Південноукраїнські наукові студії»], (Одеса, 14-15 грудня, 2022 р.) / наук. ред. та уклад. О. Б. Петінова. – Одеса, 2023. – С. 152-155.
Abstract: Менталітет залежить від виду діяльності людини та території, на якій вона проживає. Архетип української жінки ментально тісно пов'язаний з культом землі і родючості. На думку науковців важливе місце в світосприйнятті українців посідає архетип Жінки, що став важливим у формуванні ментальних настанов і є основою етнічної домінанти українського національного характеру, оскільки пов’язаний із ціннісними ідеалами родини, роду, без яких українець не уявляє повноцінного, змістовного життя. В архетипі Жінки репрезентуються такі риси національного менталітету, як працьовитість, працелюбність, дбайливість, притаманні українській нації і є запорукою життєвого успіху. Одним із різновидів архетипу Жінки є архетип Матері Природи, що відтак трансформується в архетип Матері Землі, який у свою чергу переноситься на парадигму рідної землі - «неньки-України», створюючи архетип Матері Батьківщини.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16521
Appears in Collections:Південноукраїнські наукові студії (2023)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Svitlytska.pdf296.79 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.