Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16500
Title: Феноменологічна редукція як метод наукового пошуку
Authors: Городнюк, Людмила Степанівна
Городнюк, Людмила Степановна
Horodniuk, Lyudmyla Stepanivna
Keywords: феноменологічна редукція
науковий пошук
Інтенційність
феномен
трансцендентальна редукція
Issue Date: 2023
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського», Аньхойський університет фінансів та економіки
Citation: Городнюк Л. С. Феноменологічна редукція як метод наукового пошуку / Л. С. Городнюк // Південноукраїнські наукові студії : Програма та матеріали V Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів та молодих вчених із міжнародною участю [«Південноукраїнські наукові студії»], (Одеса, 14-15 грудня, 2022 р.) / наук. ред. та уклад. О. Б. Петінова. – Одеса, 2023. – С. 116-118.
Abstract: Людина існує в зовнішньому середовищі – світі оточуючих предметів, з якими «взаємодіє», вибудовує до них ставлення, відводить їм певну роль і певні сенси у власній свідомості. Але чи можуть об’єкти самі по собі відігравати цю роль чи отримувати це ставлення, якщо не в нашій свідомості? Основний інструмент феноменології – феноменологічна редукція: сукупність феноменолого-психологічної, ейдетичної та трансцендентальної редукцій. Завдяки цій методологічній процедурі дослідник «виключає природну настанову і займає позицію незацікавленого спостерігача, або включає феноменологічну настанову». ЇЇ мета (і як результат) – поступове виключення суджень про те, що акти свідомості можуть існувати за її межами. В цій рефлексії перед людиною розгортається сутнісний рівень досвіду свідомості, і головне – його універсальна інтенціональність.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16500
Appears in Collections:Південноукраїнські наукові студії (2023)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Gorodniuk Lyudmyla Stepanivna.pdf296.51 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.