Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16493
Title: Про свободу і приреченість у розумінні Ж. – П. Сартра (на прикладі праці «Буття і ніщо»)
Authors: Ібрагім, Елєн
Keywords: філософія екзистенціалізму
світогляд Жан-Поль Сартра
свободи та приреченоість
Буття і ніщо
свобода людини
самогубство
Issue Date: 2023
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського», Аньхойський університет фінансів та економіки
Citation: Ібрагім Елєн Про свободу і приреченість у розумінні Ж. – П. Сартра (на прикладі праці «Буття і ніщо») / Ібрагім Елєн // Південноукраїнські наукові студії : Програма та матеріали V Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів та молодих вчених із міжнародною участю [«Південноукраїнські наукові студії»], (Одеса, 14-15 грудня, 2022 р.) / наук. ред. та уклад. О. Б. Петінова. – Одеса, 2023. – С. 88-91.
Abstract: Жан-Поль Сартр  – один з найвпливовіших філософів свого часу, належав до течії екзистенціалізму. Філософія екзистенціалізму тісно пов‘язана з літературною течією екзистенціалізму, які іноді важко відмежувати одне від одного, адже філософи є також письменниками, що викладають свої погляди в художніх літературних творах, а не лише в філософських працях та трактатах. Це явище стосується й Жан-Поль Сартра, який вводив свої філософські роздуми у романи та й взагалі вони були написані під явним впливом світогляду письменника. Щодо «свободи та приреченості» у філософії Ж.-П. Сартра? Свобода – те, що лежить у початків людини. Вона не буває зовнішньою, тобто тією, що її визначає суспільство, вона буває лише внутрішньою, тобто такою, що є у кожної людини незалежно від обставин. Свобода є основою «буття людини», своєю чергою, людина приречена на свободу. Диференційним чинником визначення свободи є вибір, а людина попри всі тривоги, страхи, можливості/неможливості не може бути вільною від вибору, тому і не може бути вільною від свободи. 
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16493
Appears in Collections:Південноукраїнські наукові студії (2023)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ibrahim.pdf307.27 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.