Please use this identifier to cite or link to this item: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16365
Title: Націософська парадигма «українське/європейське» як форма авторської свідомості в поетичній збірці О. Забужко «Диригент останньої свічки»
Authors: Кічук, Зореслава
Бандура, Тетяна Йосипівна
Бандура, Татьяна Иосифовна
Bandura, Tetiana Yosypivna
Keywords: Оксана Забужко
парадигма «українське/європейське»
авторська свідомість
збірка «Диригент останньої свічки»
Issue Date: 2022
Publisher: Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»
Citation: Кічук З. Націософська парадигма «українське/європейське» як форма авторської свідомості в поетичній збірці О. Забужко «Диригент останньої свічки» / Зореслава Кічук, Т. Й. Бандура // Літературна творчість Григорія Сковороди й сучасність (до 300-річчя від дня народження) : збірн. наук. статей. – Одеса : Університет Ушинського, 2022. – С. 115-123.
Abstract: Презентуючи в ліриці новий тип культурної героїні європейської ідентифікації, Оксана Забужко висуває альтернативу патріархальній традиції, актуалізуючи інтелектуальність, самодостатність, самоцінність, світоглядну самостійність жінки, підкреслюючи розімкнення її інтересів поза межі традиційного жіночого (родинного, інтимного) в історичне, соціальне, культурно-мистецьке життя нації та світу, асоціюючи жіночий досвід не лише з материнською, подружньою, господарською практикою, а передусім – і з ментально-чуттєвим осягненням буття. Україна і Європа (Америка) для поетеси – єдиний буттєвий простір, що не структурується як «свій – чужий», або «знайомий – незнайомий». Радше, іноземні реалії подаються крізь призму суб'єктної української свідомості героїні, формуючи художню модель «Україна у світі» або навіть «світ в Україні». Така модель художнього простору є затребуваною в ситуації пошуку вітчизняною культурою шляхів презентації на зарубіжних теренах, способів «самоствердження» в пострадянському просторі.
URI: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16365
Appears in Collections:Літературна творчість Григорія Сковороди й сучасність (до 300-річчя від дня народження)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kichuk.pdf2.26 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.