Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/13516
Назва: Філеллінізм в сприйнятті європейської культурної традиції
Інші назви: Philhellenism in the perception of european cultural tradition
Автори: Добролюбська, Юлія Андріївна
Dobrolyubska, Yulia Andriivna
Ключові слова: філеллінізм
героїзація
романтизм
культурна традиція
антична спадщина
світосприйняття
Philhellenism
glorification
romanticism
cultural tradition
ancient heritage
worldview
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Добролюбська Ю. А. Філеллінізм в сприйнятті європейської культурної традиції / Ю. А. Добролюська // Editor-inChief M.A. Zhurba. – May № 54, 2021. – С. 112-116.
Короткий огляд (реферат): Ключові аспекти філеллінізму – тяга до свободи, краси, політичного самовизначення та індивідуальної величі зароджуються в глибокій давнині та мають складну історію трансформації. Європейський філеллінізм походить від давньоримської ідеалізації грецької культури, яка пронизує культурну традицію ще з часів Просвітництва. В перші десятиліття ХІХ ст., після початку боротьби греків за національну незалежність, філеллінізм стає вже не просто захопленням та схилянням перед античним світом або романтичною героїзацією грецької тематики. Він перетворився на вираз загального протесту самих різних людей проти репресивних режимів, за право народів на самовизначення, національний суверенітет, свободу, незалежність від усіх видів тиранії та гноблення. Під час грецької боротьби за незалежність різні прошарки цього явища постають в центрі загальної уваги – філеллінізм стає невід‟ємним елементом у створенні загальноєвропейської ідентичності та відправною точкою для відродження та модернізації Греції.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): dspace.pdpu.edu.ua/jspui/handle/123456789/13516
Розташовується у зібраннях:Кафедра всесвітньої історії та методології науки

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dobrolyubska 2021.pdf657.29 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.